Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα funds, που επενδύουν σε μετοχές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών. Ειδικά τα ευρωπαϊκά funds έρχονται αντιμέτωπα με εκροές επί 17 διαδοχικές εβδομάδες, στο μακροβιότερο αρνητικό σερί εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που συνδέεται άμεσα με τον εμπορικό πόλεμο και τους φόβους για τις επιπτώσεις, που αυτός θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι εξαγωγικές δυνάμεις είναι οι πλέον ευάλωτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR την εβδομάδα έως τις 4 Ιουλίου οι επενδυτές απέσυραν 2,9 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια ευρωπαϊκών μετοχών. Στις 17 εβδομάδες εκροών έχουν συνολικά αποσύρει 45 δισ. δολάρια. Είναι η χειρότερη επίδοση από το 2016, όταν σε 38 διαδοχικές εβδομάδες εκροών τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Ευρώπης έχασαν σχεδόν 1 τρισ. δολάρια. Τότε την έξοδο είχε πυροδοτήσει η πολιτική αναταραχή ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε επιτείνει η απόφαση των Βρετανών να που αντίο στην κοινότητα.

Όσον αφορά στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών έρχονται αντιμέτωπα με καθαρές απώλειες 13,3 δισ. δολαρίων σε επτά διαδοχικές εβδομάδες εκροών. Πρόκειται και εδώ για τη χειρότερη επίδοση από το 2016, αν και στην περίπτωση των αναδυόμενων η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη σήμερα. Πριν από δύο χρόνια είχαν χάσει μόλις 8,4 δισ. δολάρια σε μικρότερη περίοδο εκροών.

Το χειρότερο πλήγμα μεταξύ των αναδυόμενων δέχονται Αργεντινή και Τουρκία, με τις αγορές μετοχών τους να έχουν χάσει 35% και 25% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους.