‘Αγριες οι διαθέσεις των δανειστών για τα εργασιακά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/10/2016 - 10:19 | Author: Newsroom

Σαφείς έκαναν τις προθέσεις τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, σχετικά με τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης.

Χθες οι επικεφαλής των δανειστών διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στις αλλαγές που προβλέπουν οι μέχρι σήμερα Μνημονιακοί νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις και έχουν ήδη εφαρμοστεί τα δυο προηγούμενα χρόνια, βάζοντας έτσι «πάγο» στον αρμόδιο υπουργό που ζήτησε επίμονα την επαναφορά τόσο των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και τις ισχύος των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντέκρουσαν την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να επανέλθει σε ουσιαστική λειτουργία το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι το παλαιό σύστημα διαπραγμάτευσης ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα. Εξέφρασαν μάλιστα την άποψη πως αυτή ήταν μια από τις αιτίες που δημιούργησαν τα σημερινά ελλείμματα…

«Οι ακραίοι παίκτες κράτησαν ακραία στάση», δήλωσε χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διερευνητικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών με βασικό μενού τα εργασιακά. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας άφησε νε εννοηθεί ότι οι θεσμοί έβαλαν στο τραπέζι το θέμα της Διαιτησίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην τήρηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δανειστές επέμειναν στην αλλαγή της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, θέμα που ζητεί μετ’ επιτάσεως ο ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας τον υφιστάμενο τρόπο στρεβλό. Τόσο ο κ. Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που συμμετείχε στην διαδικασία, έθεσαν θέμα σεβασμού της νομιμότητας και των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν είναι τυχαία μάλιστα, μια μέρα νωρίτερα, η δήλωση του κ. Τσακαλώτου από το Βέλγιο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να θυσιάσει τα κοινωνικά της δικαιώματα, καθώς πρέπει να διατηρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε στους δανειστές ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να δεχθεί υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους, καθώς έχει κριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η διάκριση λόγω ηλικίας είναι αντίθετη στα όσα πρεσβεύει η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και ενδεικτική της ελληνικής επιχειρηματολογίας, η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι τα θέματα αρχής και μεθοδολογίας ισχύουν και από τις δυο πλευρές, για να συμπληρώσει με νόημα «και γι’ αυτό γίνονται σεβαστά».

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε στους δανειστές ως επιχείρημα και την αναμενόμενη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι και αυτή, όπως και οι αποφάσεις των εγχώριων δικαστηρίων, θα γίνει σεβαστή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο. Οι τελικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Πέμπτης ενώ θα συνεχιστούν και το απόγευμα.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral