Δεν είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ ακριβώς τις ανάγκες των πανεπιστημίων όπως οι οργανισμοί τους τις προσδιόρισαν και θα κάνω μια αξιολόγηση παίρνοντας μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ, έναν αξιολογητή. Επειδή δεν υπήρχαν εκθέσεις αξιολόγησης των οργανισμών, ζητώ να τις κάνω. Για να πάρω τον αξιολογητή θέλω 20 ημέρες και για να κάνω την αξιολόγηση θέλω τουλάχιστον άλλες τόσες. Για να αποδεχτώ το οργανόγραμμα πρέπει να έχω λοιπόν μία αξιολόγηση αντικειμενική.
Τα παραπάνω είπε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο Mega , και υπογράμμισε τα εξής:
Και για να μην λένε ότι την αξιολόγηση την κάνει κάποιος που κάθεται δίπλα μου, πρέπει να έρθει ένας αξιολογητής που θα τον επιλέξει η αρμόδια ειδική Γραμματεία μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ. Και αν κανείς υποπτεύεται ότι επειδή θα τον επιλεξει το Υπουργείο Παιδείας θα συνηγορήσει υπέρ των πανεπιστημίων, τότε να τον επιλέξει κάποιος άλλος φορέας τον αξιολογητή. Να έρθει, να κάνει την αξιολόγηση, να μας πει ποιοι οργανισμοί έχουν υπερβολικές αναφορές στην οργανωτική τους επάρκεια και στους υπαλλήλους που χρειάζονται και να μας δώσει τα στοιχεία πόσοι ακριβώς χρειαζονται. ipaideia
Δεν ήρθα να κάνω συντεχνιακή πολιτική που είπαν κάποιοι και ίσως το σκέφτηκαν επειδή είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου. Κινούμαι μόνο από ορθολογικά αίτια και κίνητρα. Αλλά δεν μπορεί ένας Υπουργός που διορίζεται στις 3 το μεσημέρι, στις 5 να υπογράφει απολύσεις χτυπώντας στο ψαχνό.
Πριν καν ορκιστώ είχα μία ενημέρωση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι λήγει μία προθεσμία στις 15 του μηνός και θα έπρεπε να αποφασίσουμε γρήγορα. Επειδή αυτό το γρήγορα σήμαινε ότι 383 άνθρωποι θα απολυθούν, είπα ότι δεν μπορώ να το κάνω διότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για να ενημερωθώ και να διαμορφώσω άποψη.
Από την στιγμή που ενημερώθηκα από τον απερχόμενο Υπουργό, τον κ. Αρβανιτόπουλο, ότι αυτό το ζήτημα κρατάει κάποιο καιρό και έχει τα δύο Υπουργεία σε μία συζήτηση, είπα ότι δεν ηταν σωστό που περίμεναν να έρθω εγώ για να λυθεί. Ειμαι βέβαιος ότι κανένας Υπουργός, κανένας άνθρωπος δεν θα δεχόταν να χτυπήσει στο ψαχνό, να κάνει ανθρωποθυσίες στα τυφλά. . Ζήτησα χρόνο για να κάνω αυτό που είναι απολύτως λογικό και απαραίτητο.
Ενημερώθηκα ότι οι ανάγκες για διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημίων, για τα οποία συζητάμε, έχουν προσδιοριστεί μέσα από τους οργανισμούς τους. Βάσει, λοιπόν, αυτών των οργανισμών προκύπτει η ανάγκη να έχουν αυτά τα πανεπιστήμια 883 ανθρώπους για να μπορούν με επάρκεια να δουλέψουν και άλλο τέτοιο αντεπιχείρημα δεν υπήρχε.
Η σύνταξη των οργανισμών και των οργανογραμμάτων είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Η Ελλάδα είχε διοικητικές ανεπάρκειες. Αυτό που ήταν αυτονόητο, δεν γινόταν εδώ και χρόνια και τελικά κατέστη μνημονιακή υποχρέωση. Τελικώς μέσα από την πίεση των γεγονότων τα πανεπιστήμια συμφώνησαν να κάνουν και τους οργανισμούς τους και τα οργανογράμματα τους και μέσα από αυτές τις διαδικασίες κατέληξαν ότι έχουν ανάγκη 883 άτομα και περισσεύουν 140 άτομα. Δεν είπαν ότι δεν δέχονται τίποτα. Αυτό είναι ένα γεγονός, ένα δεδομένο.
Ο αριθμός όμως 500 ή 550 δεν στηρίζεται κάπου.
Και τα δύο Υπουργεία στην βάση τους έχουν δίκια. Δεν γίνεται όμως, επειδή οι άλλοι δέκα μήνες δεν έκαναν τίποτα, να προσκαλούν εμένα να “σκοτώσω” αυτούς τους ανθρώπους. Δεν γίνονται αυτά. Για να είμαι καθαρός το είπα σε όλους τους τόνους, το υπογράμμισα
Θα βρεθεί μία λύση τις επόμενες ημέρες και θα εδράζεται σε μία συζήτηση που θα ανοίξει. Σας διαβεβαιώνω ότι η στάση μου υπαγορεύεται από τα κριτήρια που σας προείπα και σε καμία περίπτωση δεν είναι κλεφτοπόλεμος και θα το δείτε αυτό με την πρακτική μου τις επόμενες ημέρες
Για το επιχείρημα ότι αν δεν γίνουν τώρα απολύσεις στον χώρο ευθύνης της παιδείας θα υπάρξουν αιτήματα για κάτι αντίστοιχο και στους άλλους χώρους ευθύνης δημιουργώντας προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της χώρας:
Απ.Καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι αν αυτό γίνει τώρα θα πρέπει να γίνει και για το Υπουργείο Εσωτερικών και για τα άλλα Υπουργεία. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ είπε πως απαιτείται να γίνει μία συζήτηση επί του γενικότερου θέματος. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνώ, λέει ότι το γενικότερο θέμα των απολύσεων πρέπει να συζητηθεί κατά τομέα και συνολικά και πρέπει να συζητηθεί και με την τρόικα. Δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Υπάρχει ένα πολιτικό θέμα εδώ, σοβαρό, αλλά δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό.