«Χορός» διώξεων εκπαιδευτικών… από το παρελθόν!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/12/2015 - 16:32 | Author: Newsroom

«Χορός» διώξεων εκπαιδευτικών… από το παρελθόν! Του Χρήστου Κάτσικα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης για την αθώωση της διωκόμενης εκπαιδευτικού Ν.

Ορφανοπούλου, καλούν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ώρα 11.30 π.μ με διευκολυντική στάση εργασίας, 11π.μ.- 2μ.μ.

Την ημέρα αυτή εκδικάζεται από το Α΄ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ. Ε. Αττικής η υπόθεση της εκπαιδευτικού Νατάσας Ορφανοπούλου, δασκάλας του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, η οποία με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει παραπεμφθεί κατηγορούμενη για «Άσκηση κριτικής των πράξεων της Προϊσταμένης Αρχής», παράπτωμα το οποίο συνιστά «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά».

Παράλληλα είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από την 8-4-14 με την ενεργοποίηση του Νέου Πειθαρχικού «Δικαίου», μνημονιακού νόμου του μεσοπρόθεσμου. Η εκπαιδευτικός καλείται να παραστεί αυτοπροσώπως στην εκδίκαση της υπόθεσης κατά τη συνεδρίαση αυτή.

Η περίπτωση της Νατάσας Ορφανοπούλου είναι από τις πιο κραυγαλέες μιας ολόκληρης βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί από τον καιρό των δυο πρώτων μνημονίων σε όλη την Ελλάδα και καλά κρατεί και στον καιρό του 3ου μνημονίου.

Η δίωξη της εκπαιδευτικού είχε ξεκινήσει με την αξιοποίηση αβάσιμων και φαιδρών καταγγελιών δύο δικομανών γονέων, για τη συμπεριφορά και στάση των οποίων η Νατάσα Ορφανοπούλου «τόλμησε» και είχε το «θράσος» να αναφερθεί εξωδίκως προς τη Διοίκηση και τον ΓΕΔΔ προσκαλώντας τους να την προστατεύσουν «απέναντι σε κάθε αναφορά, καταγγελία ή ενέργεια η οποία στρέφεται ή ήθελε στραφεί στο μέλλον» εναντίον του προσώπου της, από πρόσωπα των οποίων οι καταγγελίες είχαν κριθεί «αβάσιμες» από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής με την έκδοση αθωωτικού πορίσματος κατά τις διενεργηθείσες διαδικασίες σε επίπεδο προανάκρισης και ΕΔΕ.

Δίωξη του δασκάλου Π. Βαϊνά
Λίγες μέρες πριν, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 9 μμ και πάλι τα σωματεία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου και η ΑΔΕΔΥ, καλούν σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Πρώην Σχολής Ευελπίδων για την αθώωση του διωκόμενου δασκάλου Π. Βαϊνά.

Ο δάσκαλος, ο Παντελής Βαϊνάς και Γιώργος Χρόνης, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στην Αθήνα μηνύθηκε από υποψήφιο διευθυντή μετά από τις κρίσεις των διευθυντών του 2011.

Η κατηγορία που του προσάπτεται είναι ότι με την ιδιότητα του αιρετού στα Υπηρεσιακό Συμβούλιο τήρησε τις δεσμεύσεις ενώπιον των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Π.Ε και υπηρέτησε τις αποφάσεις του Συλλόγου του σε ό,τι αφορά την αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά υποψηφίων Διευθυντών.

Ως λόγος για τη μήνυση του υποψήφιου διευθυντή αναφέρεται η “παράβαση καθήκοντος” και η “κατάχρηση εξουσίας” και όλα αυτά γιατί βαθμολογήθηκε με χαμηλό βαθμό από τον αιρετό. Χρειάζεται να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ο αιρετός στην βαθμολόγησή του πήρε υπόψη τους τις καταγγελίες που είχε εις βάρος τους ο συγκεκριμένος υποψήφιος για αυταρχική συμπεριφορά.

Είναι σαφές, δηλαδή, ότι ο υποψήφιος διευθυντής βαθμολογήθηκε με την χαμηλότερη βαθμολογία όχι επειδή υπήρχε κάποια “προσωπική διαφορά ή εμπάθεια” αλλά γιατί είχε σε βάρος τους σοβαρές καταγγελίες για αντισυναδελφική συμπεριφορά από τα συνδικαλιστικά σωματεία της περιοχής τους.

Και στη Χίο
Στην αρχή της εβδομάδας, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στη Χίο, ο δάσκαλος Μάρκος Σκούφαλος, σύρθηκε στα δικαστήρια (η δίκη ανεβλήθη λόγω παρελεύσεως του ωραρίου λειτουργίας του δικαστηρίου και η νέα δικάσιμος ορίσθηκε για τις 9 Μαΐου 2016), ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, επειδή εξέφρασε στοιχειοθετημένη πολιτική άποψη ενάντια στις στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ, από τον ίδιο και το Γιώργη Αμπαζή πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων Χίου.

Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) και στο γεγονός της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος μέσα από απ’ ευθείας αναθέσεις με τη δημοτική αρχή. Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ως όφειλε προς το χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις αδιαφανείς διαδικασίες, που τις μετατρέπουν σε προνομιακούς συνομιλητές των δήμων και τους δίνουν τα έργα χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012, με βάση το μνημονιακό νόμο 4093, καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΙΩΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012-2015

• Διώκεται ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός με την κατηγορία της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ο οποίος συμμετείχε στη 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων.

• Στα Χανιά ασκήθηκαν διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν σε 48ωρη γενική απεργία, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της αντιπεριφέρειας Χανίων.

• Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπόθεση αστικής διαφοράς).

• O εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Το «έγκλημα» του είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης.

• Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεσή του αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη.

• Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης αντιμετώπισε την κατηγορία της επιορκίας, επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης.

• 4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά.

• Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου καθώς και ένας ακόμη εκπαιδευτικός διώκονται επειδή συμμετείχαν στη κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όταν η διοίκηση ανακοίνωσε τη πρόθεση της να προχωρήσει στο χαρακτηρισμό δεκάδων εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων.

• Διώκεται για συνδικαλιστική δράση ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ρόμπας, μέλους του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνδικαλιστική του δράση. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε’ Δημοτικής κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ένωσης την ημέρα του αγιασμού.

• Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας, με βάση το «νέο» πειθαρχικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

• Τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο γιατί ζήτησε την κανονική της άδεια.

• Αργία στην εκπαιδευτικό Ευστρατία Λιακοπούλου, διευθύντρια του Γυµνασίου Λεβιδίου, χωρίς πειθαρχική απόφαση.

• Σε αργία η καθηγήτρια Δήμητρα Γιατράκου στην Εύβοια μετά από ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, που έφτασε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία ότι εισήλθε με το αυτοκίνητό της στον αύλειο χώρο σχολείου όπου εργάζεται, με σκοπό να ξεφορτώσει απεργιακό υλικό, (αφίσες, πανό, μπογιές)

• Σε προκαταρκτική έρευνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) έξω από το κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης προχώρησαν ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών.

• Δίωξη σε βάρος του δασκάλου Χρόνη Γιώργου ο οποίος κατηγορείται εξαιτίας της επιλογής του (ως αιρετός στο Γ΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών) να βαθμολογήσει αρνητικά, στις κρίσεις των διευθυντών.

• ΕΔΕ εναντίον των διευθυντών των 3ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Καισαριανής.

• Απειλές για δίωξη σε καθηγητές εάν δεν ολοκληρώσουν την ύλη παρόλο που τους προσέλαβαν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους (Φούρνοι Ικαρίας).

• Επιχείρηση δίωξης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά

• Δίωξη καθηγητών μετά από αναφορά γονέα επειδή εκθέτοντας την άποψή τους, ως γονείς, σε συνέλευση του Συλλόγου γονέων υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις μαθητών.

• Δίωξη σε βάρος του Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.

• Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας σε βάρος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου επειδή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για εκλογή διευθυντή!

• Εκπαιδευτικοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στη Σάμο στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο για να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί

alfavita.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral