Χωρίς ολοήμερο δημοτικά σχολεία λόγω αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/09/2015 - 17:11 | Author: Newsroom

Χωρίς ολοήμερο δημοτικά σχολεία λόγω αναπληρωτών

Χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τα δημοτικά σχολεία των Χανίων. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ενημέρωσε τους διευθυντές των Δημοτικών ότι τώρα δεν μπορεί να δημιουργηθούν τμήματα του προγράμματος, διότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές για να καλύψουν τις θέσεις.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια ανακοίνωση, το έγγραφο της Διεύθυνσης αποσύρθηκε από τον ιστότοπό της. Ομως, η κίνηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αποτελεί δείγμα του μεγάλου προβλήματος που θα υπάρξει όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα. Τα ολοήμερα προγράμματα κινδυνεύουν να μην οργανωθούν καθώς οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών θα κατευθυνθούν για την κάλυψη κενών στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων. Η πραγματικότητα αυτή διαψεύδει τον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που είχε διαβεβαιώσει ότι τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν όλα όπως πέρυσι και χωρίς προβλήματα, παρότι (όπως απεκάλυψε η «Κ» στις 9/8) στις αρχές Αυγούστου, σε συσκέψεις με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλιστών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάστηκε η κατάργηση προγραμμάτων όπως του ολοήμερου Δημοτικού για να εξοικονομηθούν πόροι για την κάλυψη ελλείψεων του βασικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Καθημερινή», η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ενημερώνει τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων ότι «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και της μη πρόσληψης αναπληρωτών, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου όλα τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα». Μάλιστα τους ζητεί να μην προβούν ούτε σε κατανομή τάξεων καθώς δεν είναι σαφές με πόσους δασκάλους θα ξεκινήσει κάθε σχολείο.

Η κίνηση της Διεύθυνσης Χανίων αποτυπώνει το οξύ πρόβλημα των δημοτικών σχολείων της χώρας, που γίνεται ξεκάθαρο όσο πλησιάζει η ημέρα του αγιασμού, μεθαύριο Παρασκευή, και δεν γίνονται προσλήψεις. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσεγγίζουν τις 14.000. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών τουλάχιστον έως τις αρχές Οκτωβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγεί το ολοήμερο πρόγραμμα. Η καθυστέρηση οργάνωσης ολοήμερων σχολείων ή ακόμη και η κατάργησή τους θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 μαθητών. Στο ολοήμερο σχολείο η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματινή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

«Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», διαβεβαίωνε την Τρίτη 11/8 ο κ. Μπαλτάς, εκφράζοντας «την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς τα πάντα θα είναι στη θέση τους». Ενα μήνα μετά, η πραγματικότητα άλλα δείχνει..

dikaiologitika.gr/

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral