Παραμένουν τα «αγκάθια» στο υπό ίδρυση , με συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών με το ΤΕΙ Πειραιά. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα αναλάβει δράση ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου να πείσει τα τμήματα που διαφωνούν για τη θέση που τους επιφυλάσσεσαι στο νέο πανεπιστήμιο. Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, στο τέλος ο υπουργός θα λάβει την πολιτική απόφαση.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον Κώστα Γαβρόγλου, σύσκεψη των Συγκλήτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στην οποία συζητήθηκαν οι αποφάσεις των Συγκλήτων των δύο ΤΕΙ για τη διάρθρωση και τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διαπιστώθηκε συμφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων αλλά, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες παραμένουν. Αυτές αφορούν την προτεινόμενη συγχώνευση των τμημάτων φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας (επιθυμούν να μη συγχωνευθούν) και την τύχη περίπου έξι τμημάτων (προσχολικής αγωγής, αισθητικής, οπτικών κ.ά.). Για κάποια εξ αυτών εξετάζεται εάν το γνωστικό τους αντικείμενο συνάδει με τον χαρακτήρα ενός πανεπιστημίου ή προσιδιάζει με επαγγελματική κατάρτιση. Πάντως, όπως ορίζει και το προσχέδιο για το νέο ΑΕΙ, δεν θα αναβαθμιστούν αυτομάτως και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια όλα τα υπάρχοντα τμήματα σε πανεπιστημιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», η τελική λύση των εκκρεμών ζητημάτων δεν θα απέχει από τις έως τώρα προτάσεις –θα προκριθούν οι συγχωνεύσεις–, απλώς δίνεται περισσότερος χρόνος στον διάλογο και στην προσπάθεια αναζήτησης συναίνεσης.

Οσο για τους διδάσκοντες στα δύο ΤΕΙ, δεν θα τεθεί θέμα επαναξιολόγησής τους. Οπως λέει ο σχεδιασμός, απαιτείται καταγραφή των αναγκών των νέων τμημάτων με βάση τις ελλείψεις. Βέβαια, δόκιμο θα είναι να γίνει μια προσπάθεια κάλυψης αυτών των κενών με την αξιοποίηση της εσωτερικής κινητικότητας. Από την άλλη, σύμφωνα με το σχέδιο «απαιτούνται πρόνοιες για την κινητικότητα, εντός και εκτός του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εκείνων των μελών ΔΕΠ που δεν θα αναγνωρίζουν το ακαδημαϊκό τους έργο στα υπό ίδρυση τμήματα».

Οι ήδη φοιτητές στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα μπορούν να πάρουν πρόσθετα μαθήματα που θα ορισθούν από τη Συνέλευση του τμήματός τους για να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τέλος, ο ένας στους δύο φοιτητές που υπέβαλε αίτηση μετεγγραφής πήρε το εισιτήριο για σχολή στον τόπο της επιλογής του. Από τις 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής έγιναν δεκτές οι 7.574. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συνολικά υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 5.572, δηλαδή ποσοστό 40%, και 5.932 ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 2.002 (ποσοστό 34%).