Στο παρακάτω αρχείο PDF ο Χ. Τσολάκης παρουσιάζει την άποψή του για τη διδασκαλία της γλώσσας μέσα από το καθημερινό συγκείμενο. Σεβόμενος την επιστημολογία της Διδακτικής της Γλώσσας και τα (πολυ)επιστημονικά πορίσματα της παιδαγωγικής και της εκπαιδευτικής θεωρίας, προτάσσει τη διδασκαλία της γλώσσας μέσα από την αναδυόμενη επικοινωνία της καθημερινής ζωής· δηλαδή, την αποφορτίζει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και εμπιστεύεται, όπως ο ίδιος επισημαίνει, την αγάπη του δασκάλου για το παιδί, τη γνώση του αντικειμένου καιο θεμελιακός συντελεστής της διδασκαλίας (σελ. 3)- την παιδεία (σελ.8).

Μία χαρακτηριστική του επισήμανση για τη διδασκαλία της γλώσσας μέσα από την άμεση πράξη είναι: «Για τη διδασκαλία αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα πρέπει να παράγεται στο φυσικό της κοινωνικό αλληλενεργειακό πλαίσιο, όπου πάλλονται η ζωή και ο λόγος » (σελ.5).

Η άποψη του ακαδημαϊκού δάσκαλου Τσολάκη, εφόσον δεν αποτελεί επιστημονική διαμάχη, αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα, πιθανόν με φιλοσοφική διάσταση, για τον μαχόμενο εκπαιδευτικό ο οποίος συγκροτεί την προσωπική του παιδαγωγική γνώση μέσα από: την επιστήμη, τον (ανα)στοχασμό στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη φιλοσοφική γνώση.

Αν δεχτούμε το φιλοσοφικό υπόβαθρο της άποψης του Τσολάκη, η οποία, όμως, συνοδεύεται και από πρακτικά παραδείγματα διδασκαλίας της γλώσσας στη σελίδα 10, το κείμενο αυτό αποτελεί, τουλάχιστον, τιμή και εμπιστοσύνη στην πρακτική σοφία του δάσκαλου-εκπαιδευτικού και τις δημιουργικές του δυνάμεις.

Σπυρόπουλος Κ. Τρύφων