• ΒΟΥΛΗ: EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

  ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔31/03/2016 - 14:40 | Author: Newsroom

  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Λαρίσης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Νίκο Φίλη

  Θέμα: Καταλήψεις εκπαιδευτικών κτηρίων με δικαιολογία την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών

  Αθήνα, 31 Μαρτίου 2016

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά την τρέχουσα περίοδο εκδηλώνεται για μια ακόμη φορά το θλιβερό φαινόμενο των καταλήψεων εκπαιδευτικών κτηρίων.

  Στόχος των καταληψιών αυτή τη φορά, όπως τουλάχιστον διατείνονται, είναι η κάλυψη των αναγκών των μεταναστών που βρίσκονται στη Χώρα μας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το εμβληματικό κτήριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που τελεί υπό κατάληψη εδώ και εβδομάδες με αυτή τη δικαιολογία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η χρήση του για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Πρόκειται για κτήριο μεγάλης ιστορικής αξίας που έχει δυστυχώς αφεθεί έρμαιο στα χέρια των καταληψιών.

  Το μεταναστευτικό θέμα αποτελεί μείζον ζήτημα διεθνών διαστάσεων. Η αντιμετώπισή του αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Αυτή όμως δεν μπορεί να εκπληρωθεί ούτε με αυθαίρετες ενέργειες «αυτόκλητων σωτήρων» που σφετερίζονται κρατικές εξουσίες ούτε με παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι η προσβολή του δικαιώματος της παιδείας που επιφέρουν οι κατά καιρούς αυθαίρετες καταλήψεις εκπαιδευτικών κτηρίων. Το Υπουργείο Παιδείας και οι λοιπές εμπλεκόμενες αρχές δεν πρέπει να παραμείνουν απαθείς, έχουν αντιθέτως υποχρέωση να αντιδράσουν αμέσως και αποτελεσματικά.

  Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1) Πόσα εκπαιδευτικά κτήρια τελούν υπό κατάληψη με τη δικαιολογία της κάλυψης των αναγκών των μεταναστών;

  2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας για τον άμεσο τερματισμό των καταλήψεων εκπαιδευτικών κτηρίων με τη δικαιολογία της κάλυψης των αναγκών των μεταναστών;

  3) Ευσταθούν τα δημοσιεύματα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίθεται να χρησιμοποιήσει κτήρια παλαιών σχολείων για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών;

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Θεόδωρος Φορτσάκης Μάξιμος Χαρακόπουλος

  Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Βουλευτής Λαρίσης ΝΔ

  Loading...
 • loading...