Βάσεις 2016: Oι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔31/05/2016 - 10:37 | Author: Newsroom

«Θολό» το τοπίο για τις βάσεις 2016

«Θολό» τοπίο χαρακτηρίζεται η φετινή πορεία των βάσεων, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι το νέο φετινό εισαγωγικό σύστημα θα δημιουργήσει νέο status quo σχετικά με τις βάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πορεία των μορίων θα θυμίσει «ασανσέρ», με τις βάσεις να κινούνται σε… τρεις ταχύτητες.

Μάλιστα, για άδειες θέσεις στα αμφιθέατρα σχολών που μέχρι τώρα είχαν αυξανόμενο ενδιαφέρον κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- πολύ πιθανό να δουν τις βάσεις τους να καταβαραθρώνονται εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.

Τα παραδοσιακά «κάστρα» που αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.

Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Οι μεσαίες σχολές, όμως, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων αποτελούν το μεγάλο αίνιγμα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς ενώ στη Θεωρητική αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο, σε σχολές θετικών αντικειμένων πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση.

Μία ανάσα πριν πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών, με τα τελευταία μαθήματα κατεύθυνσης, Λατινικά και Χημεία, να εξετάζονται χθες και τα σχόλια να κάνουν λόγο ακόμα μια φορά για βατά θέματα, οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη πέσει.

Κάθε χρόνο οι συντελεστές που καθορίζουν την πορεία των βάσεων αφορούν τον αριθμό εισακτέων, τις βαθμολογίες των υποψηφίων αλλά και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Φέτος, όμως, με τον κατακερματισμό των σχολών σε πέντε διαφορετικά πεδία με τους ακόλουθους περιορισμούς που έχει το νέο σύστημα, η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί. Για πρώτη χρονιά, η τεράστια δεξαμενή υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης προς τις Οικονομικές Σχολές «σφραγίστηκε».

Ο αποκλεισμός από τις Οικονομικές Σχολές (περίπου το 60% των θεωρητικών δήλωναν ως δεύτερη επιλογή Οικονομική Σχολή) δεν ήταν το μόνο πλήγμα για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και τα Παιδαγωγικά, που παραδοσιακά κατατάσσονταν στη θεωρητική κατεύθυνση, πλέον περιθωριοποιούνται σε ένα πεδίο με μόλις 37 σχολές και μάλιστα απαιτούν την εξέταση σε ένα επιπλέον μάθημα. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι των θετικών στην Ιστορία. Πολλοί υποψήφιοι τρόμαξαν να αναλάβουν το ρίσκο να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα το οποίο είναι «διαφορετικής» ιδεολογίας από την κατεύθυνσή τους.

Το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Παιδαγωγικές Σχολές λόγω του παγώματος των προσλήψεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα φέτος. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά.

Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός των Οικονομικών Σχολών «βραχυκύκλωσε» αρκετούς υποψηφίους. Ενα -μικρό βέβαια- ποσοστό των υποψηφίων που κινούνταν προς το πεδίο προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε στροφή στη Γ’ Λυκείου τολμώντας να προχωρήσει σε «μεταγραφή» στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής για να εισαχθεί σε σχολές οικονομικές αντικειμένου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές που υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο (σ.σ.: το πέμπτο), πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral