: Νέο κεφάλαιο για 72.973 φοιτητές, που επέλεξαν κυρίως το νέο σύστημα εξέτασης των 4+1 μαθημάτων, όπως έδειξε η “ακτινογραφία” των φετινών παρότι όσοι επέμειναν στο παλιό σύστημα εξετάσεων σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Οι επιτυχόντες θα κληθούν μέσα στον Σεπτέμβριο για την εγγραφή τους στο τμήμα τους, η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Την επόμενη εβδομάδα θα βγει η σχετική εγκύκλιος που θα ορίζει τη διαδικασία των εγγραφών, το πιθανότερο εντός των πρώτων 15 ημερών του μήνα.

Στόχος είναι μετά τις εγγραφές να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, τα κριτήρια και τα όρια επί των οποίων δεν τροποποιούνται σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων το ταχύτερο. Στόχος είναι να μη χαθεί φέτος το εξάμηνο για τους νέους φοιτητές που θα αιτηθούν τη μετεγγραφή τους.

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν το νέο σύστημα πέτυχαν την εισαγωγή στο τμήμα που ήθελαν σε ποσοστό 78%, ενώ οι υποψήφιοι από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εξετάστηκαν με το προηγούμενο σύστημα των κατευθύνσεων πέτυχαν κατά 83%. Μάλιστα, οι υποψήφιοι των εσπερινών Γενικών και ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν στα 6 ή 7 μαθήματα του παλιού συστήματος είχαν ποσοστό επιτυχίας 97%!

Σημειωτέον ότι οι βάσεις 2016 στους επιτυχόντες του παλαιού συστήματος «κατρακύλησαν» στις δημοφιλέστερες σχολές, επιτρέποντας την εισαγωγή σε υποψηφίους με χαμηλότερες των… παραδοσιακών επιδόσεων. Η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, στους υποψηφίους με το παλιό σύστημα έγινε προσβάσιμη με 14.542 μόρια. Σχεδόν αμετάβλητες (ή με μικρή άνοδο) έμειναν βέβαια οι ιατρικές και παραϊατρικές σχολές, ωστόσο υποχώρησαν και οι φιλολογίες και τα παιδαγωγικά τμήματα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικές σχολές για το παλαιό σύστημα, αλλά και τα δημοφιλέστερα τμήματα οικονομικών σπουδών, το ίδιο και τα πιο πολλά ΤΕΙ.

Οι φετινές βάσεις 2016 δεν μπορούν ευθέως να συγκριθούν με τις περσινές, αφού “τα συστήματα ήταν διαφορετικά”, όπως επισήμανε εξάλλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.

Σαφές είναι, πάντως, το ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τις ιατρικές σχολές και τα παραϊατρικά τμήματα να καταγράφουν άνοδο· το ίδιο και τα… κακά μαντάτα για τα παιδαγωγικά που κατρακύλησαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, το Παιδαγωγικό Δημοτικής στην Αθήνα υποχώρησε σχεδόν 9% σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση ανάμεσα στα παιδαγωγικά, με άλλα τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου να “πέφτουν” έως και 30%.

Πέραν της αδιοριστίας των αποφοίτων εκπαιδευτικών, η απομόνωση των σχετικών σχολών σε ένα επιστημονικό πεδίο τις απομόνωσε σε επίπεδο επιλογής. Από τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών που παραδοσιακά διάλεγαν παιδαγωγικά 5,6 χιλιάδες επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σχολές αυτές, την ώρα που 7,5 χιλιάδες υποψήφιοι της ίδιας ομάδας επέλεξαν Βιολογία ως πέμπτο μάθημα (για το οποίο είχαν μειωμένο, μάλιστα, συντελεστή βαρύτητας).

Οι εκπλήξεις

Μέσα στις εκπλήξεις των πανελλαδικών ήταν τα τουριστικά, με την άνοδο στην ΑΣΤΕΚ Κρήτης στο 78% και την αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο στο 39%, αλλά και δύο νέες σχολές στην Πυροσβεστική Ακαδημία, που για πρώτη φορά δέχθηκαν υποψηφίους φέτος, κι όμως συγκέντρωσαν υψηλές βάσεις. Έκπληξη ήταν και η ζήτηση για το τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, που προσέφερε φέτος πρώτη χρονιά 30 θέσεις, αλλά το διεκδίκησαν 2.800 υποψήφιοι.

Εκτός -πλειοψηφικά- οι θεωρητικοί

Η πλειονότητα όσων δεν κατάφεραν να μπουν στην Τριτοβάθμια (με το νέο σύστημα) ήταν της “θεωρητικής”. Σε σύνολο 27.000 υποψηφίων στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι προσφερόμενες θέσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών) ήταν 13.000, ενώ σε σύνολο 27.000 υποψηφίων των θετικών σπουδών οι θέσεις στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) ήταν σχεδόν διπλάσιες, 22.000. Και αντίστοιχα για τους 20.000 υποψηφίους της ομάδας Οικονομίας και Πληροφορικής οι θέσεις στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο ήταν 17.000.

Αν συνυπολογίσουμε ότι οι θέσεις στις Επιστήμες Υγείας ήταν περίπου 10.000 και καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους των θετικών σπουδών, μπορούμε να συμπεράνουμε το προφίλ όσων έμειναν εκτός κάποιας σχολής.

Μια πιο ενδελεχής ματιά, πάντως, δείχνει ότι όσοι δεν πέτυχαν δεν ήταν και οι πιο… αδιάβαστοι ή μη ευνοημένοι από το υπάρχον εξεταστικό σύστημα, αφού είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μαθητή αριστούχου, με 18.000 μόρια, που όμως είχε δηλώσει μόνο ιατρικές σχολές, τις οποίες -για φέτος- δεν κατάφερε να “πιάσει”.