Βάσεις 2016: Ελάχιστοι οι αριστούχοι – Πίνακες

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/07/2016 - 20:33 | Author: Newsroom

: Ελάχιστοι οι αριστούχοι με πάνω από 19.000 μόρια.

Οι Ιατρικές σχολές στα ύψη, οι Παιδαγωγικές «βυθίζονται», τα Πολυτεχνεία και οι Οικονομικές «πέφτουν».

Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία.

Παρά τα εύκολα και κατά γενική ομολογία κατανοητά θέματα, η πλειονότητα των υποψηφίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα συνολικά οι βάσεις να έχουν πτωτική τάση εκτός βέβαια από τις Ιατρικές που θα ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια.

Το «άνοιγμα» της ψαλίδας αναμένεται μεγάλο και σε άλλες σχολές με αποτέλεσμα να «δημιουργούνται» σχολές «ευκαιρίας» στην Περιφέρεια, με ειδικότητες, όπως η Πληροφορική, τα Μαθηματικά και τα Ναυτιλιακά και λίγα μόρια.

Αναλυτικά οι βάσεις σε κάθε πεδίο :

Δείτε εδώ τους πίνακες αναλυτικά

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

-Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η Φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραϊατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της με βαθμό ακόμα και κάτω από τη βάση. Σε κάποιες Σχολές, κυρίως της Περιφέρειας, οι υποψήφιοι ενδέχεται να μπουν με λιγότερα από 9.000- 10.000 μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι είναι εφέτος οι άριστοι υποψήφιοι καθώς, οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι συνολικά 758!

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση

Οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral