Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του νέου Erasmus+, χαιρέτισε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη που μετείχε με τον γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα η κ. Τζούφη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της χώρας μας για την αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για το νέο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Ειδικότερα για το Erasmus+, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η υφυπουργός ανέφερε πως «η συμπερίληψη στο πρόγραμμα όσων έχουν λιγότερες ευκαιρίας για μόρφωση, αλλά και αυτών που δεν έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν, αποτελεί βασική μας επιδίωξη».

Για την αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών η κ. Τζούφη εξήγησε πως την ευθύνη πιστοποίησης των τίτλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να την έχουν οι αρχές της χώρας που προσφέρεται η διδασκαλία, ενώ για franchised προγράμματα απουσιάζει ένα από κοινού συμφωνημένο πλαίσιο ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να τελούν συχνά εκτός μηχανισμού εποπτείας.

Αναφορικά με τους στόχους που τίθενται μέχρι το 2025 για τον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης δήλωσε: «η συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών και αρχών, συναρτάται από την ανάγκη να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες επίγνωση του ανήκειν στην ευρύτερη κοινότητα. Η εκπαίδευση αποτελεί προνομιακό χώρο απόκτησης της συγκεκριμένης επίγνωσης από τους νέους και τις νέες. Ειδικά σήμερα, είναι επιτακτικό να ανταλλάξουμε ιδέες και καλές πρακτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων να αποτελέσουν ενεργές κοινότητες δημοκρατίας, διαλόγου, συνεργασίας και συναπόφασης».

Τέλος η κ. Τζούφη ζήτησε να συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για το νέο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων προκειμένου «να διασφαλιστεί πως κανένα κράτος-μέλος δεν θα αποκλειστεί από τον θεσμό και τουλάχιστον ένα δημόσιο πανεπιστήμιο από κάθε χώρα θα συμμετάσχει» ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητο τα Δίκτυα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να αγκαλιάσουν όλο το φάσμα των επιστημών, ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τις ανθρωπιστικές, τις κοινωνικές, τις οικονομικές, τις φυσικές και λοιπές επιστήμες».

Σημειώνεται, ότι το Συμβούλιο Υπουργών των κρατών-μελών υιοθέτησε την πρόταση που αφορά στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ΕΣΑ), στοχεύοντας στην διευρυμένη συμμετοχή των νέων της Ευρώπης σε προγράμματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή της έκβαση αποτελεί η ύπαρξη ενός κεντρικού οράματος, του κοινού ευρωπαϊκού οράματος της ειρήνης και του σεβασμού μεταξύ των λαών της Ευρώπης, της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών σε κάθε νέο άνθρωπο που βρίσκεται στην επικράτειά της. Η αναγέννηση αυτού του οράματος είναι η εγγύηση ότι οι πολιτικές θα βρουν εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα» για να προσθέσει «πως η εθνική στρατηγική για τη νεολαία, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε στη χώρα μας, συμβαδίζει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης με τους νέους και τις νέες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται με τη νεολαία».