Τροπολογία – Αναγνώριση προϋπηρεσίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/11/2014 - 12:04 | Author: Newsroom

Υλοποίησε ο υπουργός Παιδείας τη δέσμευσή του για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα.

Με την τροπολογία λύθηκε ένα πρόβλημα πολλών νυν και πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς με το ν.4024/2011 δεν μπορούσε να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει και η ΟΙΕΛΕ, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονταν για χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση να κατατάσσονται μισθολογικά στη ΣΤ’ βαθμίδα, ενώ ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που αναζητούσαν άλλο σχολείο με καλύτερους όρους εργασίας αντιμετωπίζονταν ως πρωτοδιόριστοι, παρά την προϋπηρεσία τους.

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μισθολογική αναγνώριση, καθώς σε κάποιους εκπαιδευτικούς έχει προκληθεί αναστάτωση – άλλωστε η προσθήκη αφορά στο ν. 4024/2011. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν.4024/2011 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

“Ο συνολικός χρόνος της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και η προϋπηρεσία τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυπολογίζεται για την ένταξη του υπό κρίση προσωπικού στις διατάξεις του παρόντος και για την υπηρεσιακή τους κατάσταση”.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, “η προφανής αυτή αδικία αίρεται τώρα με την προαναφερθείσα ρύθμιση. Έτσι, δεκάδες συνάδελφοί μας που εργάζονταν σε ιδιωτικά σχολεία και τώρα στη δημόσια εκπαίδευση θα αμείβονται στο εξής με βάση το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα ενταχθούν αφού ληφθεί υπόψη η συνολική τους προϋπηρεσία σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία”.

Μπορεί η αναγνώριση της προϋπηρεσίας να ικανοποίησε την ΟΙΕΛΕ, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο και με την τροπολογία για την πρόσθετη προαιρετική υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών, για την οποία η Ομοσπονδία ζητούσε την απόσυρσή της.

Ο Υπουργός Παιδείας αρκέστηκε να αφαιρέσει τους προσδιορισμούς μορφωτικού, επιμορφωτικού, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η λειτουργία φροντιστηριακών τμημάτων αργίες και Σαββατοκύριακα, διατηρώντας αυτούς που κάνουν λόγο για πολιτισμικό, ψυχαγωγικό ή αθλητικό σκοπό. Με την τροπολογία επιτρέπεται, για τους πιο πάνω σκοπούς, εντός χρονικού διαστήματος από 10/9 έως και 30/6 κάθε έτους η προαιρετική απασχόληση των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία. Η απασχόληση είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για υπερωριακή εργασία ή και εργασία κατά τις Κυριακές.

Όπως προειπώθηκε, η ΟΙΕΛΕ ζήτησε να μην κατατεθεί η τροπολογία αυτή, που νομιμοποιεί το εργασιακό καθεστώς γαλέρας που βιώνουν πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά ο υπουργός, τελικά, αφαίρεσε τις λέξεις “μορφωτικού, επιμορφωτικού σκοπού”, μην επιτρέποντας, έτσι, τη λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, κατέθεσε όμως το υπόλοιπο της τροπολογίας.

“Προφανώς, η εξέλιξη αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς, ακόμα και με την αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής, τα ιδιωτικά σχολεία βρίσκουν ένα ακόμη πάτημα ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με επιβάρυνση της θέσης των εργαζομένων. Η λύση θα δοθεί μόνο με συνολική ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Όμως και η νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας και το ψαλίδισμα της τροπολογίας για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα και δείχνουν ότι, ακόμα και στο πιο μαύρο εργασιακό τοπίο, υπάρχει η δυνατότητα για αγώνα, συσπείρωση και προοπτική. Συσπειρωνόμαστε στους Συλλόγους μας και στην ΟΙΕΛΕ και συνεχίζουμε τη μάχη. Γιατί η μάχη αυτή αφορά τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας” τονίζει η ΟΙΕΛΕ.
Καλόγηρος Βασίλειος news.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral