Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα

Τουλάχιστον 300 πρέπει να είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το νέο έτος, καθώς σχεδόν τόσες ήταν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών αυτή τη χρονιά. Τα παραπάνω στοιχεία έκανε γνωστά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, μετέχοντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κομοτηνή, υπό τον Εβρίτη υφυπουργό Παιδείας Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις αρχές του περασμένου Ιουνίου τοποθέτησε τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο στη θέση του υφυπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η νέα ηγεσία αποτελούμενη από τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και το δεύτερο υφυπουργό Κώστα Κουκοδήμο ξεκίνησε με το τέλος της σχολικής χρονιάς το πρώτο γύρο επαφών.

Ξεκίνησαν οι επαφές με τους περιφερειακούς διευθυντές και αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συσκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η αρχή έγινε με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη σύσκεψη κλήθηκαν να πάρουν μέρος οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πέντε νομών, ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι καθώς και άλλοι.

«Από την πρώτη ώρα που αναλάβαμε είπαμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι συνεργάτες μας. Έτσι τους θεωρούμε και σε αυτή τη βάση συζητάμε» τόνισε στα στελέχη της εκπαίδευσης ο υφυπουργός. «Το όραμα μας είναι ένα, στις 11 Σεπτεμβρίου να μην υπάρχει σχολείο που να μην κάνει αγιασμό, αυτό είναι το πρώτο και το λιγότερο. Από εκεί και πέρα τα σχολεία να λειτουργήσουν με τα λιγότερα κενά και με όλα τα βιβλία».

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο κ. Δερμεντζόπουλος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταθέσεων, παρόλα αυτά τέθηκε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας υπολογίζεται ότι θα κλείσει ο κύκλος των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, ώστε έως τις 27 Αυγούστου το αργότερο να έχει κλείσει οριστικά η διαδικασία, προκειμένου να ανοίξει αυτή της πρόσληψης των αναπληρωτών.

Τρία είναι τα στοιχήματα του υπουργείου Παιδείας: να προσληφθούν σχεδόν 22.000 εκπαιδευτικοί, να βρεθούν οι πόροι για τις προσλήψεις αυτές και να γίνουν σε σύντομο διάστημα ώστε να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία. «Ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πιθανά μεγάλα κενά που θα προκύψουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το οποίο προσπαθούμε εμείς σαν υπουργείο να βρούμε μία λύση. Είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο.

Σε αυτό ζήτησα και τη συμπαράσταση και του περιφερειακού διευθυντή Σάββα Μελισσόπουλου, αλλά και των διευθυντών ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα, όσο είναι δυνατόν τέλος Αυγούστου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες». Περίπου 22.000 αναπληρωτές θα χρειαστούν φέτος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια με αριθμούς τόνισε ο υφυπουργός.

Οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται με τα περσινά στοιχεία και λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις που έγιναν φέτος. «Υπάρχει μία εικόνα σήμερα που μιλάει για περίπου 22.000 κενά σε όλη τη χώρα, τα οποία βέβαια θα διαπιστωθούν και θα καταμετρηθούν με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας το τέλος Αυγούστου», σημείωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Πηγή: