Η παιδαγωγική σχέση έχει τη δύναμη να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα! Ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια δεν μπορούν να νικήσουν την δύναμη που παράγει η σχέση αλληλεπίδρασης δασκάλου-μαθητή, όταν είναι βασισμένη στην ενσυναίσθηση, στη βιωματική μάθηση, στην εμψύχωση, στη γνησιότητα και την αυθεντικότητα.
Αυτό το μικρό φιλμ δίνει αφορμές για αναθεωρήσεις και σκέψεις.

Τροφοδοτεί την εσωτερική διεργασία των ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο της αναζήτησης, καθώς θίγει πλευρές της καθημερινότητας της ζωής.

Αγγίζει και αμφισβητεί τους μύθους των δήθεν μονόδρομων.

Σπάει το κέλυφος της προκατάληψης.

Αναμοχλεύει τα ζητήματα των σχέσεων μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο.

Προβάλει εναλλακτικές διεξόδους και τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Δείχνει τη δύναμη που έχει η ανάληψη ευθύνης για τη ζωή, τη δύναμη του παραδείγματος και της αλληλεγγύης χωρίς όρους.
Δείχνει τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης.

Τα όνειρά των παιδιών, κάθε ηλικίας,
δεν χωράνε στις μικρές αγγελίες

Το βίντεο είναι βασισμένο πάνω σε μία αληθινή ιστορία και προέρχεται από μία χώρα με οξυμένα προβλήματα φτώχειας, παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να έχει διαφορές με τις χώρες της Ασίας, όμως δεν παύει να αναπαράγει ένα πρότυπο οικονομικής ζωής και εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο ευθύνεται για τα εμπόδια στη ζωή των νέων ανθρώπων και των δασκάλων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έγκυρων διεθνών οργανισμών και ερευνών στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 100.000 «αόρατα παιδιά», τα οποία παραδίδονται στην εκμετάλλευση. 50.000 παιδιά στην Ελλάδα εκτιμάται ότι εργάζονται «αόρατα», σε χωράφια, καταστήματα, φανάρια και οπουδήποτε αλλού, χωρίς να έχουν δηλωθεί και χωρίς να υπάρχει καμιά πρόνοια.

Στοιχεία που σοκάρουν

Η UNICEF με έκθεσή της το Μάιο του 2013 αναφέρει ότι στην Ελλάδα, πάνω από 500.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και παράλληλα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.
10.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 70% από αυτά τα παιδιά εργάζονται. Η Eurostat υπολογίζει σε 11.4% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού το ποσοστό διαρροής από την εκπαίδευση, το ποσοστό δηλαδή των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας 3.500 μαθητές δημοτικού σταμάτησαν το σχολείο κατά τη χρονιά 2011-2012.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος του δράματος και της τραγικής πραγματικότητας στην οποία ζει η Ελληνική κοινωνία.
Όμως αντίστοιχα εφιαλτικά είναι τα νούμερα και από άλλες χώρες. Και δεν θα αναφέρουμε εδώ τα στοιχεία από το δράμα των προσφύγων που, κυνηγημένοι, χάνονται στα νερά της Μεσογείου και στα σύνορα του Έβρου και στους διάφορους τόπους φυλάκισης. Είναι γνωστή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δύο αριθμοί, και μόνο, αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος: Πάνω από 240 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται. Πάνω από 100 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο.

Επιλογή Βίντεο: Μαρία Κ.
Σχόλιο: