ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔31/10/2016 - 18:37 | Author: Newsroom

31/10/2016
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις ενέργειες από πλευράς ομοσπονδίας και με τη σειρά που έγιναν μέχρι στιγμής, ώστε να διασαφηνιστεί η κατάσταση προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Λόγω της σοβαρής καθυστέρησης των προσλήψεων αναπληρωτών, με το υπ’ αριθμ. 82/20-10-2016 είχαμε ζητήσει επίσημα και εγγράφως από τη Διεύθυνση Ε.Α.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. αναβολή των εκλογών, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις όλων των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. από όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης. Απάντηση επίσημη δεν είχαμε λάβει. Στη συνέχεια, θέσαμε στο υπουργείο και το θέμα της ύπαρξης ανάλογου προηγούμενου γεγονότος το 2006 (αναβολής των εκλογών εξαιτίας σοβαρού λόγου), και επιπλέον δύο φορές (η 2η έγινε κατά την παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24-10-2016 παρουσία της επιτροπής των αναπληρωτών), από τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τον διευθυντή ΕΑΕ, τέθηκε το θέμα (επειδή για εμάς αποτελεί σοβαρό λόγο αναβολής των εκλογών η μη αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού σώματος λόγω της μη πρόσληψης της μεγάλης πλειοψηφίας των αναπληρωτών) της εναλλακτικής -τόσο προφορικά όσο και επίσημα (διά του υπ’ αριθμ.110/28-10-2016 εγγράφου)- μέσω της defactoαναβολής των εκλογών από την παραίτηση των υποψηφιοτήτων όλων των συνδυασμών, στην περίπτωση φυσικά που θα ήταν διατεθειμένοι όλοι οι υποψήφιοι να την υποστηρίξουν. Ο διευθυντής ΕΑΕ μας είχε ενημερώσει ότι θα θέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία και να περιμένουμε απάντηση.
Στο μεταξύ οι ημέρες περνούσαν, αφενός χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο παρά τις συστηματικές σχετικές οχλήσεις μας, και αφετέρου διαπιστώνοντας σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ότι και πάλι δεν τηρήθηκε το τελευταίο στις 24 Οκτωβρίου ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 27/10 θα είχαν ολοκληρωθεί οι οριστικοί πίνακες για όλες τις Π.Δ.Ε. εκτός από μία. Στις 27 του μηνός εστάλη από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ το παρακάτω μέιλ στους υποψήφιους αιρετούς του Πανελλήνιου Ενωτικού ψηφοδελτίου για το ΚΥΣΕΕΠ:
« Συνάδελφοι καλησπέρα σας,
Σχετικά με το έγγραφο αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την αναβολή των εκλογών των υπηρεσιακών συμβουλίων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι προσλήψεις όλων των αναπληρωτών, το ΥΠΠΕΘ επίσημα δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Επιπλέον τέθηκε και το ότι έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο (αναβολής εκλογών για σοβαρό λόγο), και επειδή θεωρούμε ότι η μη αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού σώματος αποτελεί σοβαρό λόγο, θα δημοσιεύσουμε σχετική ανακοίνωση ζητώντας αφενός από το υπουργείο να μας απαντήσει επίσημα και αφετέρου (εάν δε θεωρήσει σοβαρό λόγο τη μη αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού σώματος), προτείνοντας εναλλακτικά προς όλους τους υποψήφιους αιρετούς, μία κίνηση απόσυρσης των υποψηφιοτήτων τους ώστε να αναβληθούν οι εκλογές de facto, με το ρίσκο που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.
Πριν δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση, σας απευθύνουμε το παρόν και περιμένουμε άμεσα τις σκέψεις-θέσεις σας σχετικώς, μια που ως υποψήφιοι αιρετοί για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, σας αφορά το σύνολο των περιφερειών.
Παρακαλώ κοινοποιήστε (αν γνωρίζετε) και στα μέιλ του κου Τσιακούλια και της κας Λώλου.
Με εκτίμηση,
για την ΠΟΣΕΕΠΕΑ
η γ.γραμματέας»
Μετά από 26 ώρες (28 Οκτωβρίου βράδυ, πλέον), και έχοντας λάβει μόνον 3 απαντήσεις (από την κα Κολοβού, τον κο Βούγια και τον κο Ρωμηό), προβήκαμε στην επίσημη ανακοίνωση-δημοσίευση του υπ’ αριθμ.110/28-10-2016 εγγράφου-ανακοίνωσης της ΠΟΣΕΕΠΕΑ καλώντας δημόσια όλους τους υποψήφιους αιρετούς να τοποθετηθούν. Οι 3 υποψήφιοι του ΚΥΣΕΕΠ, οι οποίοι είχαν ήδη απαντήσει στο μέιλ, ρωτήθηκαν εάν επιθυμούν να δημοσιευτούν οι απαντήσεις τους, οι δύο απάντησαν θετικά, ο ένας ζήτησε να προετοιμάσει σχετικό κείμενο, και συνακόλουθα δημοσιεύτηκαν οι απαντήσεις τους στο ιστολόγιο της ομοσπονδίας, μαζί με όσους άλλους υποψήφιους από τα ΠΥΣΕΕΠ έστειλαν αντίστοιχα τις απαντήσεις τους.
Στις 30 Οκτωβρίου το βράδυ, λάβαμε την παρακάτω «επείγουσα ανακοίνωση των υποψήφιων αιρετών του Πανελλήνιου ενωτικού ψηφοδελτίου»:
«“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΤΟΥ “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 2ας ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.”
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ και μεμονωμένων ατόμων, σχετικά με το θέμα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε 3 μέρες.
Διατυπώνονται απόψεις και υπάρχουν προτάσεις για ομαδική παραίτηση των υποψηφίων για τα υπηρεσιακά συμβούλια, ως μέσο πίεσης για την αναβολή των εκλογών, λόγω της καθυστέρησης διορισμού των αναπληρωτών του ΕΕΠ.
Την Δεύτερα 24/10/2016, στην διαμαρτυρία των αναπληρωτών στο ΥΠΠΕΘ, διατυπώθηκε η πρόταση για παραίτηση των υποψηφίων, πρόταση που κατατέθηκε στον Δ/ντη Ειδικής Αγωγής και ζητήθηκε ή νομική διερεύνηση των συνεπειών αυτής της ενέργειας.
Από την πλευρά του κ. Κασσιανού δηλώθηκε ότι θα δώσει το θέμα στην νομική υπηρεσία και θα ενημέρωνε άμεσα.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση επί του θέματος και ούτε υπήρξε διερεύνηση από νομικής πλευράς από την Ομοσπονδία.
Τα ερωτήματα που ετίθεντο στο θέμα της ομαδικής παραίτησης και έπρεπε να διασαφηνιστούν ήταν τα εξής:
1 Η παραίτηση θα ήταν ομαδική ή θα αφορούσε κάποιους μεμονωμένους υποψήφιους; Αν συμμετείχε έστω και ένας υποψήφιος, οι εκλογές θα πραγματοποιούνταν, με συνέπεια την αλλοίωση της πραγματικής βούλησης του εκλογικού σώματος. Πώς λοιπόν θα διασφαλίζονταν ή καθολικότητα; (Θα το διασφάλιζε αυτό ή ΠΟΣΕΕΠΕΑ);
2Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιούνταν οι εκλογές, πωςδιασφαλίζονταν ότι το ΥΠΠΕΘ θα προέβαινε σε νέες εκλογές και δεν θα προσέφευγε στονδιορισμό μελών ΕΕΠ όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αιρετοί, κάτι που στο παρελθόν έχει συμβεί;
3 Στις εκλογές για το ΚΥΣΕΕΠ υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Τι θα συνέβαινε εάν παρέμεινε στην διαδικασία εκλογών το ένα ψηφοδέλτιο; Είχε άραγε έρθει ή ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε επικοινωνία με τους συνδυασμούς για να καταγράψει τις προθέσεις; H διαπίστωση του συνδυασμού “Πανελλήνιο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο” ήταν ότιοι επικοινωνίες της ΠΟΣΕΕΠΕΑ γινόταν με τουςυποψηφίους μεμονωμένα και όχι επίσημα με τους συνδυασμούς και τους εκπροσώπους τους.
4 Ήδη υπήρχαν συνάδελφοι που είχαν αποστείλει ταχυδρομικά την ψήφο τους από τις 27/10/2016. Αυτό πως θα αντιμετωπίζονταν; Πως θα ακυρωνόταν στην πράξη η ψηφοφορία των συναδέλφων που ήδη έχουν ψηφήσει;
Έχοντας ως υπόψη όλο αυτόν τον προβληματισμό και ταυτόχρονα θεωρώντας λογικό και δίκαιο το αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς το Υπουργείο Παιδείας περί αναβολής των εκλογών ή και για ομαδική παραίτηση των υποψηφίων, οι υποψήφιοι του συνδυασμού μετά από έντονο προβληματισμό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπάρχουσα κατάσταση, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, δεν δίνει την δυνατότατα της οξείας αντιπαράθεσης με το ΥΠΠΕΘ καταλογίζοντας τις σοβαρές ευθύνες που φέρει ως φορέας, σε σχέση με την απαράδεκτη καθυστέρηση των προσλήψεων των αναπληρωτών, ούτε διασφαλίζεται από νομικής πλευράς η επανάληψη των εκλογών, αφού όπως δηλώνουν νομικοί τους οποίους έχουμε συμβουλευτεί, το ΥΠΠΕΘ, νομιμοποιείται στην περίπτωση μη ύπαρξης εκλεγμένων αιρετών, τον διορισμό μελών ΕΕΠ, προκειμένου τα συμβούλια να λειτουργούν απρόσκοπτα ( διαδικασία που στο παρελθόν έχει ακολουθηθεί).
Βεβαίως σαν συνδυασμός αναγνωρίζουμε και στηλιτεύουμε το γεγονός ότι η αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού σώματος είναι μηδαμινή, αφού η μεγάλη πλειοψηφία του ΕΕΠ και ΕΒΠ δεν θα μπορέσει να ψηφίσει,γεγονός που απαξιώνει τα συμβούλια μας και στερεί από την πλειοψηφία του ΕΕΠ και ΕΒΠ το Συνταγματικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές και της επιλογής των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ΚΥΣΕΕΠ και ΠΥΣΕΕΠ.
Ηπραγματικότητα αυτή θα πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλεται στις σοβαρές ευθύνες που υπάρχουν σε όσους έχουν εμπλακεί με την διαδικασία της σύνταξης και κύρωσης των αξιολογικών πινάκων του ΕΕΠ και ΕΒΠ, διαδικασία που από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει εγκαίρως ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Επίσης το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ , στις επικοινωνίες που είχαμε, δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετέχει κανονικά στις εκλογές, δημιουργεί την υποχρέωση στον συνδυασμό μας να συμμετέχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία, προστατεύοντας τόσο το κύρος του θεσμού των εκλογών, όσο και το δικαίωμα των ψηφοφόρων στην επιλογή των εκπροσώπων τους.
Επειδή οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών και ωρών έχουν δημιουργήσει σε πολλούς συναδέλφους την εντύπωση ότι οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν, καλούμε όλα τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, να ψηφίσουν δι΄ αλληλογραφίας, όπως προβλέπει το Π.Δ. 1/2003, η να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα στις 2/11/2016, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα όλους εκείνους τους συναδέλφους που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, εκλέγοντας τους πλέον ικανούς να στελεχώσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Οι Υποψήφιοι στον συνδυασμό «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ»
1
ΒΟΥΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2
ΚΟΛΟΒΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
3
ΛΩΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
4
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
5
ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
7
ΡΩΜΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
8
ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
9
ΦΛΟΓΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εστάλη απαντητικά το παρακάτω μέιλ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν, έγκαιρα και κοινοποιώντας τις αποφάσεις και τις δράσεις της ομοσπονδίας προς όλο τον κόσμο. Τελευταία στιγμή -Κυριακή βράδυ- κάνετε ερωτήματα και δημιουργείτε εντυπώσεις. Όπως γνωρίζετε, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, απευθύναμε σχετικό ερώτημα προς τους υποψήφιους του Πανελλήνιου Ενωτικού Ψηφοδελτίου, στο οποίο απάντησαν μόνο 3 (η κα Κολοβού, ο κος Βούγιας και ο κος Ρωμηός). Όπως επίσης γνωρίζει ο εκπρόσωπος του συνδυασμού σας (ο οποίος μέχρι τελευταία στιγμή αρνούνταν να υποβάλλει τις αιτήσεις των υποψηφιοτήτων στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η οποία είχε την ευθύνη και φροντίδα της υποβολής τους στο Γ.Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ), οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ κατέθεσαν μόνοι τους και όχι διαμέσου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ τις υποψηφιότητές τους.
Εάν έχετε ουσιαστικές λύσεις, είμαστε εδώ για να τις συζητήσουμε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Στάθης Καρπενησιώτης
ΥΓ. Παρακαλώ προωθήστε το παρόν και στο μέιλ της κας Λώλου».
Ακολουθεί επόμενη, ξεχωριστή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, με βάση και τη σημερινή απάντηση από πλευράς του υπουργείου.
Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral