Το «ΤΕΣΤ ΠΑΠ» του διάσημου Έλληνα καρκινολόγου που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/02/2017 - 11:03 | Author: Newsroom

Στις 19 Φεβρουαρίου 1962 πέθανε ο παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας Έλληνας καρκινολόγος Γεώργιος Παπανικολάου.
«Διάσημος γιατρός και βιολόγος, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ιδρυτής της κυτταρολογίας και της ομώνυμης μεθόδου πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας (το γνωστό σε όλους ΤΕΣΤ ΠΑΠ-TEST PAP).

Τελείωσε την Ιατρική Αθηνών και το 1907-1910 συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Το 1912 πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, ως έφεδρος ανθυπίατρος και ύστερα πήγε στην Αμερική, όπου διορίστηκε βοηθός στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νιού Γιόρκ Χόσπιταλ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ ως βοηθός στο εργαστήριο ανατομίας, όπου άρχισε τις έρευνές του και ανακάλυψε ότι το κολπικό έκκριμα των κατώτερων θηλαστικών παρουσιάζει περιοδικές κυτταρικές αλλαγές ανάλογα με τον οίστρο. Λίγο αργότερα μεταφέροντας τις έρευνές του στις γυναίκες, διαπίστωσε ότι και σε αυτές παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα.
Στις 14 Ιανουαρίου 1928 παρουσίασε σε συνέδριο την εργασία του «Νέα διάγνωση του καρκίνου», η οποία τότε αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό. Τελικά, 15 χρόνια αργότερα, το 1943, παρουσίασε την μνημειώδη μονογραφία του «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από τα κολπικά επιχρίσματα», από την οποία προήλθε η διαγνωστική μέθοδος «ΤΕΣΤ ΠΑΠ». Το 1957 έγινε ομότιμος καθηγητής και το 1961 διευθυντής στο Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο του Μαϊάμι που φέρει το όνομά του.
Η «μέθοδος Παπανικολάου» συνίσταται στην ανίχνευση παθολογικών κυττάρων με ειδική χρώση. Κυρίως εφαρμόζεται για τη διάγνωση του καρκίνου των γεννητικών οργάνων της γυναίκας»(ΥΔΡΙΑ-CAMBRIDGE-ΗΛΙΟΣ).
Παπαθανάκης Σταύρος
faros-24.gr/
Loading...
  • europalso

    ideascentral