Το προσφυγικό στη συνάντηση Φίλη με την τέως Πρωθυπουργό της Δανίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/07/2016 - 12:09 | Author: Newsroom

15-07-16 Το προσφυγικό στη συνάντηση Φίλη με την τέως Πρωθυπουργό της Δανίας

Στη σκιά του νέου πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια της Γαλλίας, το προσφυγικό και ιδιαιτέρως η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων, ήταν το θέμα της συζήτησης του υπουργού Παιδείας, ‘Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη με την τέως Πρωθυπουργό της Δανίας και νυν Διευθύνουσας Συμβούλου της Οργάνωσης “SAVE THE CHILDREN, INTERNATIONAL”, Helle Thorning-Schmidt.

Συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία της SAVE THE CHILDREN με την Επιτροπή του Υπουργείου της οποίας προΐσταται ο Γ.Γ. του Υπουργείου Γιάννης Παντής, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία της οργάνωσης, στην εφαρμογή του σχεδίου του Υπουργείου στις εκπαιδευτικές δράσεις για τα προσφυγόπουλα.

Ο κ. Φίλης στη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, επισήμανε:

« Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και συλλυπούμαστε τον Γαλλικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτω, αλλά ξέρουμε ότι αυτού του είδους οι πράξεις, εκτός των άλλων, μπορεί να έχουν ως θύματα και τους πρόσφυγες γιατί δημιουργείται μία λανθασμένη εντύπωση στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες είναι εν δυνάμει τρομοκράτες. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών του ISIS και με αυτή την έννοια ο ISIS προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία, όχι μόνο γιατί ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις χώρες τους με τον πόλεμο αλλά και γιατί δημιουργεί, δυστυχώς, αρνητικό πλαίσιο ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.»

Και πρόσθεσε:

«Με την κυρία Helle Thorning-Schmidt συζητήσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας και βοήθειας σε θέματα που αφορούν στην εξεύρεση δασκάλων. Το Υπουργείο προχωρεί στην προκήρυξη θέσεων, προκειμένου να προσλάβει 800 εκπαιδευτικούς που θα απασχοληθούν σε ειδικές τάξεις σε σχολεία αλλά και σε καταυλισμούς. Εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα καθώς επίσης και εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν ξένες γλώσσες.

Επίσης ζητήσαμε και θα έχουμε τη συνεργασία του SAVE THE CHILDREN για να βρεθούν οι δάσκαλοι ανάμεσα στους πρόσφυγες που να γνωρίζουν τη γλώσσα ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στη γλωσσική διδασκαλία.»

Η κυρία Helle Thorning-Schmidt, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ κ Υπουργέ για την αφοσίωσή σας για αυτό το θέμα. Είμαι εδώ ως διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) της οργάνωσης Save the children και όπως είπα πριν στον Υπουργό , δεν είμαστε εδώ για να ασκήσουμε κριτική στην Κυβέρνηση διότι πιστεύουμε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση, να βοηθήσουμε τα παιδιά, να υπηρετήσουμε τα παιδιά.

Μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια για τα παιδιά αυτά, μπορούμε να βοηθήσουμε στους καταυλισμούς, μπορούμε να βοηθήσουμε στα νησιά, όπου η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι δύσκολη, μπορούμε να είμαστε εμείς στους καταυλισμούς και να παράσχουμε μάθηση σε αυτά τα παιδιά. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε προσαρμοσμένοι στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στους κανόνες του ελληνικού κράτους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι έγινε αποδεκτή η προσφορά μας για βοήθεια.»

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Συναντηθήκαμε σήμερα με την κυρία Helle Thorning-Schmidt, πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας κι επικεφαλής της οργάνωσης SAVE THE CHILDREN, οργάνωση η οποία βρίσκεται και στη χώρα μας, για την υποστήριξη των παιδιών των προσφύγων. Ευχαριστούμε την οργάνωση και την κυρία Helle Thorning-Schmidt για τη δραστηριότητά της αυτήν και για το γεγονός ότι συμφωνήσαμε στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, να συμμετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο.

Τα παιδιά-πρόσφυγες είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία με πολλαπλά προβλήματα ένταξης στην κοινωνία. Πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η εκπαίδευσή τους. Η εκπαίδευσή τους όχι σε γκέτο αλλά σε συνάρτηση με το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Και βεβαίως με ευελιξία. Ήδη αυτό το καλοκαίρι λειτουργούν δομές δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρότερα παιδιά στους καταυλισμούς και από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ειδικές τάξεις υποδοχής που θα εγγραφούν παιδιά προσφύγων που κατοικούν μέσα σε αστικά κέντρα, ενώ σε καταυλισμούς που είναι μακριά από αστικά κέντρα, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικές δομές.

Με την κυρία Helle Thorning-Schmidtσυζητήσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας και βοήθειας σε θέματα που αφορούν στην εξεύρεση δασκάλων. Το Υπουργείο προχωρεί ήδη στην προκήρυξη για να προσλάβει 800 εκπαιδευτικούς προκειμένου να απασχοληθούν σε ειδικές τάξεις σε σχολεία, αλλά και σε καταυλισμούς. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα καθώς επίσης και εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν ξένες γλώσσες.

Επίσης ζητήσαμε και θα έχουμε τη συνεργασία του SAVE THE CHILDREN ώστε να βρεθούν οι δάσκαλοι ανάμεσα στους πρόσφυγες που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα για να βοηθήσουν τα παιδιά στη γλωσσική διδασκαλία.

Προφανώς τα Νηπιαγωγεία θα είναι δίπλα στις μητέρες στους καταυλισμούς, δεν μπορεί να είναι μακριά τα παιδιά και κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες περιπτώσεις δράσεων, αφού ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει ένα πλήρες σχέδιο. Έχει συγκροτηθεί μία επιστημονική επιτροπή, συγκροτείται και ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κύριος Παντής. Στην επιτροπή του Υπουργείου θα συμμετέχουν και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως είναι η SAVE THE CHILDREN.

Είπαμε πολλά πράγματα, δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να ξεπεραστούν προβλήματα μέσα σε ένα πλαίσιο ανθρωπιστικής και δημοκρατικής αντιμετώπισης. Έχουμε κάνει πολλά κι αυτό γιατί ο λαός μας με ανυπόκριτη και αμέριστη αγάπη έχει αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα τραγικό γεγονός, τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία που έσπειρε το θάνατο και το φόβο. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και συλλυπούμαστε το Γαλλικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων αλλά ξέρουμε ότι αυτού του είδους οι πράξεις, εκτός των άλλων, μπορεί να έχουν ως θύματα και τους πρόσφυγες γιατί δημιουργείται μία λανθασμένη εντύπωση στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες είναι εν δυνάμει τρομοκράτες. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών του ISIS και μ’ αυτήν την έννοια ο ISIS προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία, όχι μόνο γιατί ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις χώρες τους με τον πόλεμο αλλά και γιατί δημιουργεί, δυστυχώς, αρνητικό πλαίσιο ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ευχαριστώ και πάλι την κυρία Helle Thorning-Schmidt.

Η δήλωση της Helle Thorning-Schmidt

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή αλλά και τη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Είναι εντελώς ξεκάθαρο πως το Υπουργείο σας θέλει να βοηθήσει τα Ελληνόπουλα φυσικά αλλά και τα παιδιά τα οποία απομονώθηκαν εδώ στην Ελλάδα και χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ για την αφοσίωσή σας σε αυτό το θέμα.

Είμαι εδώ ως διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) της οργάνωσης «Save the Children» και όπως είπα πριν στον Υπουργό, δεν είμαστε εδώ για να ασκήσουμε κριτική στην Κυβέρνηση διότι πιστεύουμε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση, να βοηθήσουμε τα παιδιά, να υπηρετήσουμε τα παιδιά.

Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης με τον Υπουργό ήταν η εκπαίδευση και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα παιδιά που βρίσκονται τώρα εδώ, ακόμη και αν δεν μείνουν την Ελλάδα και απλά περνούν από την Ελλάδα για να πάνε σε άλλες χώρες, αυτά τα παιδιά είτε είναι εδώ ασυνόδευτα είτε με τις οικογένειές τους, πρέπει να έχουν πρόσβαση στη μάθηση και πρέπει να έχουν μια μορφή εκπαίδευσης. Μίλησα σήμερα εκ μέρους της «Save the Children” και τόνισα ότι μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια για τα παιδιά αυτά, μπορούμε να βοηθήσουμε στους καταυλισμούς, μπορούμε να βοηθήσουμε στα νησιά, όπου η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι δύσκολη, μπορούμε να είμαστε εμείς στους καταυλισμούς και να παράσχουμε εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά.

Αυτό θέλουμε να το κάνουμε προσαρμοσμένοι στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στους κανόνες του ελληνικού κράτους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι έγινε αποδεκτή η προσφορά μας για βοήθεια. Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συντονισμό με το Υπουργείο αλλά επιθυμούμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην Επιτροπή, διασφαλίζοντας την εναρμόνισή μας με την ελληνική νομοθεσία, και να προσφέρουμε συμβουλές, αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποί μας οι οποίοι συνδέονται με την Ελλάδα να προσφέρουν πολιτιστική διαμεσολάβηση σε θέματα που αφορούν στις γλώσσες και επί πλέον ίσως να μπορέσουμε να βρούμε ανθρώπους μέσα από τους καταυλισμούς οι οποίοι να έχουν διδακτικές ικανότητες και να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι λοιπόν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των παιδιών, αλλά παράλληλα ενδιαφερόμαστε να παράσχουμε εκπαίδευση στην προσχολική αγωγή, σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και πιστεύουμε ότι έχουμε τους ειδικούς αλλά και την γνώση για να το παράσχουμε αυτό στους καταυλισμούς. Η «Save the Children» παντού στον κόσμο έχει διαπιστώσει από τα αιτήματα των παιδιών ότι αυτό που θέλουν, αυτό που ζητούν είναι να μάθουν και να πάνε στο σχολείο και πιστεύουμε ότι με τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και με την βοήθεια της «Save the Children» μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την διαφορά για αυτά τα παιδιά, έτσι ώστε με την βοήθεια της Ελλάδας να τους προσφέρουμε καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες γνώσεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είμαστε στην διάθεση της Ελλάδας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral