Είναι άλλο πράγμα να κατηγορείται ένας εφοριακός ή ένας ιατρός ότι χρηματίζεται, ότι παίρνει φακελάκι, όπως και ένας εκπαιδευτικός ότι διαπράττει ένα έγκλημα περί τη γενετήσια πράξη, και είναι άλλο πράγμα να έχει μια οικονομική διαφορά με το γείτονα κλπ., είπε ο Βουλευτής Τάσος Κουράκης σήμερα στη Βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, για να λάβει την απάντηση:

«Εμείς παρουσιάσαμε ένα κείμενο διαφοροποίησης της αντιμετώπισης συμπεριφορών μέσα και έξω από την υπηρεσία και είπαμε οι νομικοί σύμβουλοι να καταρτίσουν μια ρύθμιση με την οποία να ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω κάτι για το οποίο συμφωνούμε, αλλά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η τροπολογία που έχει σχέση με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας δημιουργούνται δύο ζητήματα. Ένα το έχετε υποσχεθεί, Υπουργέ. Θα πρέπει όταν γίνεται μία καταγγελία που αφορά έναν δημόσιο υπάλληλο να γίνεται μία διάκριση για το εάν το αδίκημα για το οποίο γίνεται η καταγγελία -και αρχίζει μια διαδικασία πειθαρχικού και αγωγής- έχει σχέση με την υπηρεσία εν αντιθέσει με μία καταγγελία που δεν έχει σχέση με την υπηρεσία. Έτσι δεν είναι; Και το είχατε πει και εσείς. Δηλαδή, είναι άλλο πράγμα να κατηγορείται ένας εφοριακός ή ένας ιατρός ότι χρηματίζεται, ότι παίρνει φακελάκι, όπως και ένας εκπαιδευτικός ότι διαπράττει ένα έγκλημα περί τη γενετήσια πράξη, και είναι άλλο πράγμα να έχει μια οικονομική διαφορά με το γείτονα κλπ..

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μια λέξη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έγινε συνεδρίαση με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Και εμείς παρουσιάσαμε ένα κείμενο διαφοροποίησης της αντιμετώπισης συμπεριφορών μέσα και έξω από την υπηρεσία και είπαμε οι νομικοί σύμβουλοι να καταρτίσουν μια ρύθμιση με την οποία να ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται όπως τη λέτε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Πολύ ωραία. Στην προκειμένη περίπτωση, επομένως, όπως καταλαβαίνουμε όλοι –και σε αυτό θα πρέπει να πάρετε θέση και εσείς- δεν αρκεί μία απλή καταγγελία ενός γονιού ώστε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο εκπαιδευτικός, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ο εισαγγελέας, ένα βούλευμα με το οποίο παραπέμπεται στη δικαιοσύνη. Το λέω, γιατί σε ορισμένες περιοχές -και μπορώ να σας πω συγκεκριμένα άλλη στιγμή- έχει γίνει καταγγελία από γονιό για σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού του την ίδια στιγμή που όλοι οι καθηγητές, οι παριστάμενοι, λένε ότι ο άνθρωπος είναι τρελός -δηλαδή ο γονιός- ο οποίος κατηγορεί τον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή για κάτι τέτοιο. Θέλω να σας πω, δηλαδή, ότι μια απλή καταγγελία δεν μπορεί να είναι αρκετή. Σωστά, βέβαια, το λέτε στην τροπολογία εδώ ότι πρέπει να έχει κινηθεί η διαδικασία. Υπάρχει ένα θέμα που νομίζω ότι έγινε εκ λάθους. Προσέξτε: Στην αιτιολογική έκθεση λέει το εξής το οποίο επαναλαμβάνω είναι μάλλον εκ λάθους, εκ παραδρομής και πρέπει να διορθωθεί για λόγους σοβαρότητας: «Ως εκ τούτου υποψήφιοι για θέσεις αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών απαγορεύεται να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε τέτοια εγκλήματα». Δεν μπορεί ένας νόμος να απαγορεύσει. Είναι σωστό, όμως, το παρακάτω όπου λέει ότι απαγορεύεται να συμμετέχουν στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών ωρομισθίων. Είναι στην αιτιολογική έκθεση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι λάθος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Προφανώς είναι λάθος. Δεν μπορούμε να πούμε, απαγορεύεται ο φόνος, απαγορεύεται το σεξουαλικό έγκλημα. Το λέω για να το διορθώσουμε. Δεν ισχύει. Προφανώς επί της ουσίας συμφωνούμε για το θέμα αυτό.