Νέα «γκάφα» του υπουργείου Παιδείας, και συγκεκριμένα των αρμοδίων για τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ακολουθεί τη δημοσιοποίηση ενός νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές που μένει… πίσω λόγω αντιδράσεων και κατά πολλούς πρόχειρης επεξεργασίας.

Αργά χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας «διαπίστωσε» ότι η αναγόρευση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλη Κορκίδη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά είναι… παράνομη.

Και αυτό διότι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι θεσμικά και Ακαδημαϊκά Ανώτατα Ιδρύματα. Κατά τον νόμο ωστόσο τα ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να απονέμουν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα».

Η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ωστόσο δεν είναι τίτλος σπουδών, αλλά μια τιμητική διάκριση, ενώ, όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζ. Βριζίδης, το ίδρυμά του έχει προεδρικό διάταγμα από το 2009 το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να δίνει αντίστοιχους τίιτλους.

Κάτι που άλλωστε κάνουν και άλλα ΤΕΙ της χώρας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναγόρευση πριν από μερικά χρόνια σε επίτιμο διδάκτορα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Στην περίπτωση του κ. Κορκίδη ωστόσο φαίνεται ότι μέτρησαν τελικά στην κρίση του υπουργείου Παιδείας άλλα κριτήρια: όπως η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και άλλων προσκεκλημένων.

Πάντως παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ είχε προσκληθεί και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία και είχε ενημερωθεί για την εκδήλωση προ ημερών.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει και το θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών, λέγοντας ότι ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά. «Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς για την επιλογή τους να ακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα – προσέξτε με, δίδακτρα, δίδακτρα όμως που κατέβαλαν διότι πίστευαν και πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο η επένδυση στην Παιδεία. Και πράγματι ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά η οποία και θα αξιολογήσει την αξία του» είπε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ΤΕΙ Πειραιώς η ηγεσία του έμεινε άναυδη διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. «Κάθε ίδρυμα λειτουργεί με βάση τον νόμο και τις κανονιστικές διατάξεις που έχει, και εμείς έχουμε προεδρικό διάταγμα που αναφέρει ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων» λέει ο κ. Βριζίδης. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για το προεδρικό διάταγμα 164/2009 που ορίζει ότι η γενική συνέλευση του τμήματος μπορεί να αποφασίζει να προτείνει στο Συμβούλιο του ΤΕΙ την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα.

Απο την πλευρά της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ως αργά χθες το βράδυ δεν έγινε καμία δήλωση.