Το Αρχείο Καβάφη για 5η χρονιά στις σχολικές τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/10/2017 - 21:28 | Author: Newsroom

 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση για Γυμνάσια και Λύκεια. Οι συμμετοχές για τα σχολεία άνοιξαν!

Όταν η καβαφική ποίηση «κάθεται» στα θρανία η δημιουργικότητα των μαθητών απογειώνεται. Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, για μία ακόμη χρονιά, μπαίνει στις σχολικές τάξεις για να παρασύρει, να εμπνεύσει και να «ταξιδέψει» τους μαθητές με «πυξίδα» το σπουδαίο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Οι στίχοι του γίνονται μαγικές εικόνες σε τοίχους, εγκαταστάσεις που θυμίζουν καράβια με προορισμό την Ιθάκη, κόμικ με πρωταγωνιστές υπερήρωες ποιητές. Με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών με την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στην Αθήνα σε σχολεία που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση (δείτε λεπτομέρειες για τη διαδικασία συμμετοχής πιο κάτω).

 

Από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάιο του 2018, μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, οι συντελεστές των εργαστηρίων βοηθούν τους μαθητές να προσεγγίσουν τα κείμενα του Κ.Π. Καβάφη μέσα από τις πλέον «απρόβλεπτες» τέχνες, όπως είναι το graffiti, η performance, η ηλεκτρονική μουσική και οι αυτοσχέδιες εκδόσεις. Αυτή η δημιουργική και ιδιαίτερη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα ποιήματα, ενώ το υλικό που προκύπτει μέσα από τα εργαστήρια υπογραμμίζει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

 

Παράλληλα, για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει και στην ελληνική περιφέρεια φέρνοντας τους μαθητές πέντε σχολείων της πόλης που θα επιλεγεί σε επαφή με το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος στην περιφέρεια καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία (δείτε λεπτομέρειες για τη διαδικασία συμμετοχής πιο κάτω).

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral