Την εγκύκλιο Σαββαΐδου για τον ΦΠΑ αναμένουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Την έκδοση εγκυκλίου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που θα ορίζει ποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπάγονται στον ΦΠΑ 23%, πώς και πότε θα τον εισπράττουν και πως και πότε θα τον αποδίδουν αναμένουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ).

Ο νόμος 4336/2015 που ψηφίσθηκε στις 14 Αυγούστου προβλέπει στη ρύθμιση για το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαίδευσης πως η υπαγωγή τους στο ΦΠΑ 23% ισχύσει από τις 20 Ιουλίου 2015 και πως η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα υποβάλλεται εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου (24/8).

Ο ίδιος νόμος αναφέρει σύμφωνα με το πως στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, χωρίς ΦΠΑ, τα συµπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Ωστόσο, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αναμένουν τις αναλυτικές οδηγίες της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για το πώς θα εφαρμόσουν τον ΦΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, και ήδη διαμαρτύρονται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει καθυστερήσει να εκδώσει τις σχετικές οδηγίες κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία τόσο τις διοικήσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όσο και τις οικογένειες των μαθητών και σπουδαστών τους.

Στην εγκύκλιο Σαββαΐδου θα αποσαφηνίζεται και το οποία σχολεία εξαιρούνται του ΦΠΑ 23%. Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει πως απαλλάσσονται του ΦΠΑ εκπαιδευτικοί οργανισμοί που πληρούν αθροιστικά́ τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσω- πα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων.
Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται από το νόμο πως η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού, κάτι που ως αναφορά χωρά μεγάλης ερμηνείας.