Τι λένε για την τράπεζα θεμάτων ;

Λένε ότι η τράπεζα θεμάτων θα αναγκάζει όλους τους καθηγητές να βγάζουν όλη την ύλη γιατί πολλοί από αυτούς( χαρακτηριζόμενοι από τον υπουργό ως τεμπέληδες) ,μέχρι σήμερα, βγάζανε μόνο μέρος της .

Τι κρύβουν ;

Καταρχάς το γεγονός ότι το υπουργείο προέβη στην ελάττωση της ύλης σε όλα τα μαθήματα λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις είναι παραδοχή εκ μέρους του ότι η ύλη δεν έβγαινε για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν τεράστια και όχι γιατί έφταιγαν «οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» ,οι καθηγητές.

Η χρήση της τράπεζας θεμάτων μετατρέπει στην ουσία τις προαγωγικές εξετάσεις σε σταθμισμένες εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα που έχουν σαν απώτερο σκοπό ,αν κρίνουμε και από την διεθνή εμπειρία, την κατηγοριοποίηση των σχολείων βάσει των επιδόσεων των μαθητών και τη σύνδεση του μισθού των καθηγητών με τις επιδόσεις των μαθητών τους.

Τι λένε για την αναπλήρωση ωρών μέσα στις γιορτές του Πάσχα;

Ότι οι ώρες που χάθηκαν λόγω μαθητικών καταλήψεων θα αναπληρωθούν ώστε να βγει η ύλη στην ώρα της .

Τι κρύβουν ;

Ότι πάρα πολλές ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί λόγω της ανικανότητας του υπουργείου να φροντίσει να καλύψει στην ώρα τους όλα τα πραγματικά κενά που υπήρχαν .Το υπουργείο πίστευε ότι μπορεί με τον περίφημο «εξορθολογισμό» που διατυμπάνιζε θα καλύψει όλα τα κενά. Μάλιστα είχε θέσει σαν στόχο να μην προσλάβει παρά ελάχιστους αναπληρωτές. Τελικά οι αναπληρωτές που προσέλαβε ήταν περίπου όσοι και την προηγούμενη χρονιά. Πότε τους προσέλαβε; Τον Δεκέμβρη .Μέχρι τον Δεκέμβρη οι ώρες που ήρθαν να καλύψουν αυτοί οι αναπληρωτές απλά δεν γίνονταν .Κάντε ένα λογαριασμό πόσες ώρες αναπλήρωσης χρωστάει το υπουργείο ακόμα σε πολλά σχολεία της χώρας .Επίσης αυτοί οι αναπληρωτές πληρώνονται με χρήματα του ΕΣΠΑ και για αυτό φέρουν τον ψευδεπίγραφο, κατά τη γνώμη μου, τίτλο : «Αναπληρωτές για την Διερεύνηση των Παραμέτρων Αναμόρφωσης και Εξορθολογισμού της Διδακτέας Ύλης» , ενώ αυτοί εργάζονται ως κανονικοί αναπληρωτές καθηγητές και καμία διερεύνηση δεν τους έχει ανατεθεί να κάνουν πέραν από την συμπλήρωση κάθε μήνα ενός τυπικού ερωτηματολογίου ως προϋπόθεση για να πληρωθούν το μισθό τους. Και να μην ξεχάσουμε ότι παρόλο που οι συνάδελφοί μας αυτοί προσλήφθηκαν με 3 μήνες καθυστέρηση από την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους(με απώλεια 3 μισθών) , υπήρξε και απαίτηση από το υπουργείο να ολοκληρώσουν την ύλη για να μην υποστούν τις συνέπειες.

Επίσης δεν μας λένε ότι για τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν υπάρχουν πολλοί μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις μη έχοντας καλύψει την ύλη (μέρος ή και ολόκληρη) εξαιτίας του γεγονότος ότι το υπουργείο δεν φρόντισε να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές πλημμελώς προετοιμασμένοι εξαιτίας του υπουργείου αποδεικνύει ότι διαθέσιμοι δεν κρίθηκαν μόνο οι καθηγητές των τεχνικών ειδικοτήτων αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές . Ίσες ευκαιρίες μάθησης είναι αυτό ή αντιμετώπιση σαν να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ;

Το υπουργείο παρόλο που προβάλει την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων ως το μοναδικό κίνητρό της αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να τιμωρήσει τους μαθητές περνώντας το μήνυμα του «Νόμος και Τάξη» δείχνοντας ποιος είναι «το αφεντικό» και παράλληλα να καταστήσει σαφές ότι κάθε εκτροπή από την τάξη θα τιμωρείται προς μελλοντική συμμόρφωση.

Τι λένε για τις συνέπειες των καταλήψεων ;

Σας μεταφέρω τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας κυρίου Κεδίκογλου Δήλωση α) «Ο κακός μαθητής νομίζει ότι γλιτώνει μάθημα, ο καθηγητής κάθεται σπίτι του και πληρώνεται, ενώ ο μαθητής που θέλει να μάθει αναγκάζεται να καταφεύγει στα φροντιστήρια.» Δήλωση β) «Η κατάληψη είναι μία αντιδημοκρατική συμπεριφορά, καθώς αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες απώλειες είναι τα φτωχά παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα φροντιστήρια ή δεν φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Είναι μια αντιδημοκρατική πράξη που προάγει τις ανισότητες στην εκπαίδευση».

Τι κρύβουν ;

Καταρχάς ακούμε τον υφυπουργό Παιδείας να κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε κακούς και καλούς .Ανεπίτρεπτο κατά την γνώμη μου. Δείχνει σαφή απουσία οποιασδήποτε παιδαγωγικής σκέψης. Και αν όπως ισχυρίζεται οι καταλήψεις είναι πράξεις που προάγουν τις ανισότητες τότε η κατηγοριοποίηση των μαθητών είναι πράξη που τις αμβλύνει;

Στη συνέχεια λέει ότι ο καθηγητής κάθεται σπίτι του και πληρώνεται τις ημέρες των καταλήψεων. Ψεύδεται , οι καθηγητές είμαστε όρθιοι έξω από τα κάγκελα του σχολείου για πολλές ώρες της ημέρας και προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές να διαλέξουν έναν άλλο τρόπο διαμαρτυρίας.

Τώρα το επιχείρημα του υπουργείου ότι με τρεις μέρες αναπλήρωσης των μαθημάτων θα αποτρέψει τους μαθητές να στραφούν στην παραπαιδεία δεν χρήζει σοβαρότητας. Αν ήθελε πραγματικά το υπουργείο να μειώσει την παραπαιδεία δεν θα φρόντιζε επιμελώς να αυξάνει ότι την ενισχύει. Ενισχύοντας τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα των σχολείων ( τράπεζα θεμάτων , μεγαλύτερη δυσκολία προαγωγής) με ταυτόχρονη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αναγκάσει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για πολύ περισσότερο χρόνο. Αλήθεια το ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων καλωσόρισαν επίσημα το Νέο Λύκειο δεν προβληματίζει καθόλου τον υφυπουργό ;

Αλήθεια δεν γνωρίζει ο υφυπουργός ότι οι μαθητές ,έτσι που έχει υποβαθμιστεί το Λύκειο όπου όλα γυρνάνε γύρω από τις εξετάσεις ,όχι μόνο δεν κόπτονται να αναπληρώσουν τα μαθήματα αλλά θεωρούν μεγάλη ευκαιρία για διάβασμα οποιαδήποτε διακοπή του σχολείου συμπεριλαμβανομένου και της κατάληψης. Δεν γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μαθητών και κυρίως οι καλοί (όπως εκείνος τους χαρακτηρίζει) Απρίλιο και Μάιο δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο γιατί θέλουν να διαβάσουν. Δεν γνωρίζει την τεράστια απαξίωση που υφίστανται οι καθηγητές του σχολείου από μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την ύλη από τα Χριστούγεννα. Αλήθεια για ποια αναπλήρωση της ύλης συζητάει ; Και αν ο αντίλογος ισχυριστεί ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Γ΄ Λυκείου το μόνο σίγουρο είναι ότι με την χρήση της τράπεζας θεμάτων στις εξετάσεις και των άλλων τάξεων θα παρατηρήσουμε παρόμοια φαινόμενα και στην Α΄ και στην Β ΄ Λυκείου.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι ο υφυπουργός θεωρεί ότι οι καταλήψεις προάγουν τις ανισότητες αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπει το οφθαλμοφανές ότι το «Νέο Λύκειο» ενισχύει τον ταξικό και ελιτίστικο χαρακτήρα της εκπαίδευσης όπου η επί χρήμασι εξωσχολική βοήθεια καθίσταται πλέον απαραίτητη για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αφού όμως μιλάμε για «ίσες ευκαιρίες» ας μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι πόσες ώρες μαθημάτων κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου κάνουν οι μαθητές αρκετών ιδιωτικών σχολείων σε σχέση με τους μαθητές των δημοσίων σχολείων ( εννοούμε στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά). Η ισότητα είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη λέξη και όλοι την ευχόμαστε με μεγάλη ευκολία. Φαίνεται όμως ότι μερικά παιδιά είναι πιο ίσα από κάποια άλλα.

Τι λένε για την επιμήκυνση του διδακτικού έτους και την κατάργηση κάποιων αργιών ;

Σας μεταφέρω τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας : «Έτσι οι μαθητές θα γίνουν πιο ευτυχείς, θα μάθουν καλύτερα και περισσότερα».

Τι κρύβουν ;

Προφανώς ο κύριος υπουργός δεν έχει καταλάβει το αυτονόητο, ότι εκείνο που λείπει από την εκπαίδευση δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα .Αυτό που κρύβεται πίσω από μια τέτοια κίνηση φανερώθηκε από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ουσιαστικά θα αυξήσει 10 μέρες το σχολικό έτος ώστε να έχει απόθεμα για να μπορεί 5 μέρες να τις διαθέσει στη «Λευκή εβδομάδα» που έχει τάξει στους μεγαλοξενοδόχους της χώρας. Προβάλει βέβαια το επιχείρημα ότι οι χειμερινές διακοπές λαμβάνουν χώρα σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ξεχνάει όμως ότι στις χώρες αυτές υπάρχουν βαρείς χειμώνες ενώ στη χώρα μας έχουμε ήπιους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Γι’ αυτό και για κανένα άλλο λόγο έχουμε μεγάλες θερινές διακοπές. Ξεχνάει επίσης ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει η κουλτούρα των χειμερινών εκδρομών και διακοπών ενώ οι έλληνες είμαστε λαός του καλοκαιριού. Αν νομίζουν ότι θα μας πείσουν να αγοράσουμε πέδιλα του σκι να ξέρουν ότι πιο πιθανό είναι να είναι θαλάσσης παρά χιονιού.

Είναι φανερό ότι οι μόνοι που χαίρονται από τις βελτιωτικές αλλαγές που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας είναι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων χειμερινών προορισμών. Οι μαθητές , οι γονείς και οι καθηγητές προφανώς δεν μας πέφτει κανένας λόγος.

Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός