Τί θα γίνει με τα σχολικά γεύματα 600.000 μαθητών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/08/2015 - 15:14 | Author: Newsroom

Ανθρωπιστική κρίση: Στην τελική ευθεία τα σχολικά γεύματα

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Επιταχύνει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το dikaiologitika.gr για να πετύχει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μπορεί να παρέχει δωρεάν γεύματα σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Στόχος είναι να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή, που έρχεται ως προσθήκη στα προγράμματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν ήδη θεσπιστεί (σίτιση, ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα), περίπου 600.000 παιδιά – μαθητές 4.500 δημοτικών σχολείων πανελλαδικά.

Η επιλογή θα γίνει με βάση αρχικά τα σχολεία που δεν διαθέτουν κυλικείο και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να έχει στήριξη σε αυτή την προσπάθεια μέσω χορηγιών από μεγάλες επιχειρήσεις, που θα θελήσουν έτσι να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Ήδη έχει υπάρξει συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα έτσι ώστε να δοθούν 300.000 ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2016 για να καλυφθεί η συγκεκριμένη ανάγκη. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι απαιτούνται περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να προσφέρει γεύματα σε σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υπάρχει όμως η πεποίθηση ότι το ποσό θα υπερκαλυφθεί από χορηγία που αναμένεται να προκύψει τις αμέσως επόμενες ημέρες και στην οποία μπορεί να συμμετέχουν δύο εταιρίες.

Στο σκέλος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) οι προσπάθειες των αρμόδιων στελεχών είναι να μην προκαλέσει η μελλοντική καθολική εφαρμογή του, που βάσει μνημονίου πρέπει να γίνει έως τα τέλη του 2016, κατάργηση άλλων προνοιακών παροχών. Πολλά θα κρίνει η σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αφορά τις προνοιακές παροχές στη χώρα και το πρώτο σκέλος της οποίας θα δοθεί στην ελληνική πλευρά έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το κουαρτέτο έχει υπολογίσει ότι η καθολική εφαρμογή του ΕΕΕ θα κοστίσει περίπου 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ελληνική πλευρά όμως πιστεύει ότι το κόστος μπορεί να είναι πολύ μικρότερο ίσως και κάτω από 1,5 δισ. ευρώ.

dikaiologitika.gr

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral