Τί θα γίνει με τα κενά στα σχολεία και τα ολοήμερα !

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/09/2015 - 10:24 | Author: Newsroom

Χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τα δημοτικά σχολεία των Χανίων.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ενημέρωσε τους διευθυντές των Δημοτικών ότι τώρα δεν μπορεί να δημιουργηθούν τμήματα του προγράμματος, διότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές για να καλύψουν τις θέσεις.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια ανακοίνωση, το έγγραφο της Διεύθυνσης αποσύρθηκε από τον ιστότοπό της. Ομως, η κίνηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αποτελεί δείγμα του μεγάλου προβλήματος που θα υπάρξει όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα.

Τα ολοήμερα προγράμματα κινδυνεύουν να μην οργανωθούν καθώς οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών θα κατευθυνθούν για την κάλυψη κενών στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων.

Η πραγματικότητα αυτή διαψεύδει τον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που είχε διαβεβαιώσει ότι τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν όλα όπως πέρυσι και χωρίς προβλήματα, παρότι (όπως απεκάλυψε η «Κ» στις 9/8) στις αρχές Αυγούστου, σε συσκέψεις με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλιστών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάστηκε η κατάργηση προγραμμάτων όπως του ολοήμερου Δημοτικού για να εξοικονομηθούν πόροι για την κάλυψη ελλείψεων του βασικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ενημερώνει τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων ότι «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και της μη πρόσληψης αναπληρωτών, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου όλα τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα».

Μάλιστα τους ζητεί να μην προβούν ούτε σε κατανομή τάξεων καθώς δεν είναι σαφές με πόσους δασκάλους θα ξεκινήσει κάθε σχολείο.

Η κίνηση της Διεύθυνσης Χανίων αποτυπώνει το οξύ πρόβλημα των δημοτικών σχολείων της χώρας, που γίνεται ξεκάθαρο όσο πλησιάζει η ημέρα του αγιασμού, μεθαύριο Παρασκευή, και δεν γίνονται προσλήψεις.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσεγγίζουν τις 14.000. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών τουλάχιστον έως τις αρχές Οκτωβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγεί το ολοήμερο πρόγραμμα. Η καθυστέρηση οργάνωσης ολοήμερων σχολείων ή ακόμη και η κατάργησή τους θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 μαθητών.

Στο ολοήμερο σχολείο η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματινή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

«Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», διαβεβαίωνε την Τρίτη 11/8 ο κ. Μπαλτάς, εκφράζοντας «την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς τα πάντα θα είναι στη θέση τους». Ενα μήνα μετά, η πραγματικότητα άλλα δείχνει…

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία

Αγώνα δρόμου κάνει η υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν έγκαιρα όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Σε επιστολή της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Ευφροσύνης Κιάου, προς την ΚΕΔΕ αναφέρεται ότι το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω προεκλογικής περιόδου, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Κατόπιν αυτού, τονίζει πραγματοποιήθηκε αμέσως η απόσπαση 2.600 εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε., ο δε σχετικός πίνακας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Επίσης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση πρόσληψης 10.500 εκπαιδευτικών (για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, τα ειδικά σχολεία κ.λπ.) από κονδύλια ΕΣΠΑ και αναμένεται εντός της ημέρας η υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψή τους. Ομοίως εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση για την πρόσληψη ακόμη 2.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό προϋπολογισμό και 1.000 εκπαιδευτικών επίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η σχετική Π.Υ.Σ. υπεγράφη ήδη.

Πέραν αυτών, αναφέρει στην επιστολή της, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση επιπλέον 500 εκπαιδευτικών (ειδικό βοηθητικό προσωπικό ειδικών σχολείων που θα προσληφθεί – όπως γίνεται πάντα – την 1.10.2015) από τις Διαχειριστικές Επιτροπές των Περιφερειών (ένταξη 12 έργων).

Σύμφωνα με την υπουργό, επίσης έχει εγκριθεί από τις Περιφέρειες η πρόσληψη 1.000 εκπαιδευτικών ενισχυτικής διδασκαλίας (προσλαμβάνονται την 1.11.2015, όπως πάντα). Ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο, θα εγκριθεί η χρηματοδότηση ακόμη 4.000 εκπαιδευτικών από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ακολουθήσει η Π.Υ.Σ. για την πρόσληψή τους.

Η υπουργός υπογραμμίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν την επόμενη εβδομάδα (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή) «και κατά την εκτίμησή μας θα καλυφθούν τα κενά».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral