Τί επιλογές έχον όσοι έδωσαν πανελλήνιες τα προηγούμενα χρόνια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/12/2015 - 09:41 | Author: Newsroom

Την ευχέρεια να επιλέξουν μεταξύ δύο εξεταστικών συστημάτων θα έχουν στις ερχόμενες Πανελλαδικές οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, κάτι το οποίο θα κληθούν να δηλώσουν τον Φεβρουάριο, ώστε στη συνέχεια να του αποδοθεί το ποσοστό των θέσεων που θα λάβουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες, όλοι οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που έδωσαν εξετάσεις το σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής και κατά το σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το ποσοστό αυτό θα δημοσιευτεί, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014 – 2015, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους, σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015 – 2016.

Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί και στα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών εναλλακτικά, και εφόσον το επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές με το νέο σύστημα. Το δικαίωμα συμμετοχής με το νέο σύστημα το διατηρούν και για σχολικά έτη που έπονται του σχολικού έτους 2015 – 2016.

Όλοι οι υποψήφιοι, είτε επιλέξουν να συμμετάσχουν με το παλιό είτε με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οφείλουν να καταθέσουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το ΥΠΠΕΘ ενυπόγραφη Αίτηση – Δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα, με την οποία θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού ή την Κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά θέσεων χωρίς νέα εξέταση και με βάση της βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΘΝΟΣ

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral