Τι έγινε στη συνάντηση ΟΙΕΛΕ – πολιτικής ηγεσίας Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/03/2015 - 21:50 | Author: Newsroom

Δεν τίθεται κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς που χαρακτήρισε την προηγούμενη απόφαση, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων ανήκαν στο υπ.

Εμπορίου.

Την επιστροφή στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανήκαν στο υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας όλοι οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι δεν τίθεται κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς είναι τμήματα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος ενώ χαρακτήρισε ότι η μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εμπορίου ήταν «παράξενη και παρανοϊκή».

Πρότεινε, επίσης να συγκροτηθούν επιτροπές διαλόγου με ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για να αναλυθούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τ. Κουράκης ανέφερε στην σημερινή συνάντηση ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή και ότι οι θέσεις του κόμματος είχαν συμπέσει με τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ σε πολλά ζητήματα.

Άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η εφαρμογή του προβλέψεων του Συντάγματος για εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος, είπε ο κ. Κουράκης. Τόνισε ότι ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός οφείλει να ανακτήσει τα εργασιακά του δικαιώματα, διότι έτσι διασφαλίζεται η αυτονομία του παιδαγωγικού του έργου και το δημόσιο συμφέρον.

«Χωρίς εργασιακά δικαιώματα ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι με σκυμμένο το κεφάλι και υπακούει σε ό, τι του ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη» ανάφερε ο κ. Κουράκης, όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ, και τόνισε ότι αυτή η κατάσταση βαίνει εις βάρος του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και των μαθητών.

Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της εποπτείας του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια με βάση, όχι τις μνημονιακές «απαιτήσεις», αλλά παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και για την επανένταξη της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας για λόγους δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός, μίλησε για «ιστορική συνάντηση», καθώς για πρώτη φορά μετά από την περίοδο υπουργίας Γιαννάκου ξεκινά ένας έντιμος και ανοιχτός διάλογος με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και έκανε λόγο για διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες.Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, θεωρεί πως οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι θετικές και αναμένει την υλοποίησή τους.

Δ. ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ

Η σημερινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κρίνεται ως εποικοδομητική και ο διάλογος ως γόνιμος και δημιουργικός.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς τόνισε ότι για την παρούσα πολιτική ηγεσία τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν σε πνεύμα άμιλλας, ώστε να γίνουν όλα άριστα. Για το Υπουργείο Παιδείας δεν τίθεται κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς είναι τμήματα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος. Εκτίμησε ότι η μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εμπορίου ήταν «παράξενη και παρανοϊκή» και τόνισε ότι όχι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά όλοι οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης πρέπει να υπαχθούν στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Πρότεινε, τέλος, να συγκροτηθούν επιτροπές διαλόγου με ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για να αναλυθούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης τόνισε ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή και ότι οι θέσεις του κόμματος είχαν συμπέσει με τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ σε πολλά ζητήματα. Άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η εφαρμογή του προβλέψεων του Συντάγματος για εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Συμπλήρωσε ότι ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός οφείλει να ανακτήσει τα εργασιακά του δικαιώματα, διότι έτσι διασφαλίζεται η αυτονομία του παιδαγωγικού του έργου και το δημόσιο συμφέρον. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι με σκυμμένο το κεφάλι και υπακούει σε ό, τι του ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη. Αυτή η κατάσταση βαίνει εις βάρος του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και των μαθητών. Προκαλούν οδυνηρή έκπληξη οι καταγγελίες για τη μετατροπή κάποιων ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια, σε προπαρασκευαστικά κέντρα όπου δεν διδάσκονται όλα τα μαθήματα, παρά μόνο αυτά που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό προκαλεί ανισότητα με τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, ενώ και οι μαθητές των ιδιωτικών παίρνουν λειψή γνώση. Δεσμεύτηκε, επίσης, για ενέργειες του Υπουργείου που θα υλοποιηθούν:

  • Την αποκατάσταση της εποπτείας του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Την – μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλαγές – αυστηροποίηση της εποπτείας της ίδρυσης και της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα, καθώς αυτή τη στιγμή κυριαρχεί τρομερή ασυδοσία και χάος.
  • Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια με βάση, όχι τις μνημονιακές «απαιτήσεις», αλλά παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια
  • Την επανένταξη της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας για λόγους δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος
  • Την κατάργηση όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση και τη σύνδεσή της με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ μίλησε για «ιστορική συνάντηση», καθώς για πρώτη φορά μετά από την περίοδο Υπουργίας Γιαννάκου ξεκινά ένας έντιμος και ανοιχτός διάλογος με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Μίλησε για τη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες.

Τέλος, εκπρόσωποι παρατάξεων του ΔΣ έθεσαν ζητήματα για τις εργασιακές σχέσεις στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, για τον αυστηρό έλεγχο των τμημάτων ΙΒ όπου παρατηρείται χάος ανομίας, τις αυθαίρετες περικοπές των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την ένταξη της προσχολικής αγωγής στον κύριο κορμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ θεωρεί πως οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι θετικές και αναμένει την υλοποίησή τους.

Δείτε εδώ το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral