Τι απαντά ο Φίλης για τους αιώνιους φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔31/08/2016 - 11:58 | Author: Newsroom

Μια τροπολογία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φοιτητές κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη την Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με την τροπολογία καταργείται η αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών λόγω μη εγγραφής σε δυο εξάμηνα. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας και τους όρους διαγραφής των φοιτητών, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφη εφαρμογή από το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας.

Επιπλέον, ορίζεται η διαδικασία επανεγγραφής φοιτητών που απώλεσαν την φοιτητική τους ιδιότητα κατ’ εφαρμογή της τροποποιούμενης διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 (Α’ 195).

Ο νόμος 4009/2011 ορίζει ότι ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Βήματος», παρ’ όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα (τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 33 του Ν. 4009/2011), επειδή καταργεί επίσης τη διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009), τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου, η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.

Η απάντηση Φίλη

Ενεργούς φοιτητές και όχι “αιώνιους” αφορά η ρύθμιση για την επανεγγραφή των φοιτητών που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να εγγραφούν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: “Το θέμα της ρύθμισης για τους φοιτητές που θα έχουν τη δυνατότητα επανεγγραφής, αφορά ενεργούς φοιτητές. Είναι φοιτητές που για δυο συνεχή εξάμηνα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν πήγαν να εγγραφούν, είναι ενεργοί, δεν έχουν διαγραφεί, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γραφτούν στο εξάμηνο τους”.

Πηγή: News.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral