• Τί αλλάζει στους αναπληρωτές. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ.

  ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔 Μάρτιος 2, 2016 20:33 μμ

  Τί δήλωσε σχετικά ο Υπουργό Παιδείας Ν Φίλης κατά την διάρκεια της Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Υπουργέ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει οι διορισμοί να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

  Την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνει διαγωνισμός; Δεν θα γίνει διαγωνισμός; Θα κατατεθούν τα χαρτιά, τα πιστοποιητικά στον ΑΣΕΠ; Θα προηγηθούν αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει εξετάσεις παλαιότερα στον ΑΣΕΠ; Πώς θα γίνουν οι διορισμοί; Και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ζήτημα του τριετούς χρονοδιαγράμματος σχετικά με τις 20.000 προσλήψεις;

  ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι το θέμα των διορισμών είναι κομβικό ζήτημα για την εκπαίδευση. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχει μειωθεί κατά 32.000 ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη δημοτική και μέση εκπαίδευση κατά την τελευταία 5ετία του μνημονίου.

  Έχουμε ανάγκη συνεπώς μόνιμων διορισμών. Είμαστε σε επαφή και με το Συμβούλιο της Επικρατείας για να δούμε το θέμα σχετικά με τον τρόπο των προσλήψεων. Η ιδιοτυπία φέτος είναι ότι θα έχουμε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενιαίους πίνακες για τις προσλήψεις αναπληρωτών και για το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

  Είναι μια διαδικασία που σύντομα θα καταλήξει. Είμαστε σε διαβουλεύσεις και με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, με τους φορείς και με τους αναπληρωτές, αλλά κυρίως είναι θέμα νομιμότητας με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς με ποιο τρόπο θα γίνουν οι διορισμοί και οι προσλήψεις, είναι θέμα που θα το δούμε συντόμως. Είμαστε σε διαβούλευση.

  Σε σχέση με το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων. Συντόμως είμαστε έτοιμοι να γνωστοποιήσουμε ένα πλήρες σχέδιο για προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών κλιμακωτά στην 3ετία που έχουμε αρχής γενομένης από φέτος. Το ζήτημα αυτό θα ενταχθεί και σε συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Είναι και αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς, διότι όπως ξέρετε, η αξιολόγηση έχει το θέμα των δημοσιοοικονομικών μέσα και των διορισμών.

  Σε κάθε περίπτωση φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Αυτή τη μάχη δίνουμε. Δεν είναι τίποτα σίγουρο, αλλά τη δίνουμε από την πρώτη στιγμή, από τον Οκτώβριο αυτή τη μάχη, να σπάσει φέτος ο κύκλος της αδιοριστίας στην εκπαίδευση. Και να έχουμε τους πρώτους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών μετά από πολλά χρόνια.

  Είναι προφανές ότι τα οποιαδήποτε άλλα κενά υπάρξουν και θα υπάρξουν λόγω της μείωσης του αριθμού του μόνιμου προσωπικού, θα καλυφθούν με τους αναπληρωτές και αυτό είναι επίσης μια συζήτηση που έχει να κάνει με τη συνολική λειτουργία του σχολείου, προετοιμαζόμαστε με όλες τις αναγκαίες υπηρεσιακές μεταβολές, με τον προγραμματισμό το συγκεκριμένο. Για πρώτη φορά απ’ ό,τι γνωρίζουν και οι υπηρεσίες τόσο συγκεκριμένο προγραμματισμό ούτως ώστε, και αυτός είναι στόχος και δέσμευση από την πρώτη μέρα, το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία, να ανοίξουν χωρίς τα προβλήματα, χωρίς τις επιβαρύνσεις που γνωρίζουμε όλα τα τελευταία χρόνια. Ευχαριστώ.

  Με την εποπτεία του ΑΣΕΠ η συγκρότηση των πινάκων των αναπληρωτών.

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε δηλώσει ότι τον Ιούνιο κάθε έτους, ξεκινώντας από φέτος, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις και ο πίνακας αναπληρωτών θα ολοκληρώνεται μέχρι τον Ιούνιο, ώστε 1η Σεπτέμβρη να μην υπάρχει κανένα κενό. Τι ενέργειες έχετε κάνει μέχρι τώρα και σε ποια διαδικασία βρισκόμαστε;

  ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε ενδιαφέρον και γνώση των προβλημάτων. Σας παρακολουθώ.

  Θα κάνουμε αναλυτική ενημέρωση των αναγκαίων υπηρεσιακών μεταβολών, ούτως ώστε σύντομα, αφού λύσουμε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τον τρόπο που θα προσληφθούν φέτος οι πίνακες των αναπληρωτών, δεδομένου, επαναλαμβάνω, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν, όπως ρωτήθηκα, διαγωνισμός.

  Θα γίνει με την εποπτεία του ΑΣΕΠ η συγκρότηση των πινάκων των αναπληρωτών.

  Και θα έχουμε συζήτηση εξαντλητική. Υπάρχει σχέδιο που το έχουμε κουβεντιάσει και με την ΟΛΜΕ και με τη ΔΟΕ και έχει προχωρήσει σε καλό βαθμό.

  iPaideia.gr

 • Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site ! • greekteachers.gr