Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, από το οποίο προκρίθηκαν δέκα άτομα από ισάριθμες χώρες. Οι νικητές της πρώτης φάσης θα επισκεφθούν τη φοιτητική κατασκήνωση του , στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, τον Ιούνιο, όπου για δέκα μέρες θα παρακολουθήσουν μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και θα συμμετέχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενώ θα διαγωνιστούν στο τελικό στάδιο για την ανάδειξη των τριών πρώτων νικητών της Ολυμπιάδας.

Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει παρακολούθηση μεταπτυχιακών σπουδών στο ΑΠΘ με απαλλαγή διδάκτρων. Η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με χορηγία του ιδρύματος “Ιβάν Σαββίδη”.

Οι προκρινόμενοι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού είναι οι: Χρήστος Νίκας (ΗΠΑ), Yasmin Abdou (Αίγυπτος), Eleni Papapano (Αλβανία), Silvia Zheleva (Βουλγαρία), Zhenya Poghosyan (Αρμενία), Valeria Zubochek (Ουκρανία), Laura Ioana Tirnovanu (Ρουμανία), Maryna Herhel (Πολωνία), Lidia Lesnykh (Ρωσία), Yuxin Feng (Κίνα). Συνολικά συμμετείχαν 42 άτομα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού από 12 χώρες (επιπλέον στις ανωτέρω από την Γεωργία και την Τουρκία), οι οποίοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν επιτυχώς στην κατανόηση και ανάπτυξη του προφορικού και του γραπτού λόγου, σε προχωρημένο επίπεδο δυσκολίας (Β2 έως Γ1).

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Βλάχος, εκπρόσωπος του ΚΕΓ (το οποίο ανάλαβε την ευθύνη πραγματοποίησης των γλωσσικών εξεταστικών δοκιμασιών και στα δύο στάδια της Ολυμπιάδας), οι εξετάσεις του πρώτου γύρου διεξήχθησαν σε 21 εξεταστικά κέντρα του ΚΕΓ ανά τον κόσμο (από τα 160 που διαθέτει) με βάση τη γεωγραφική κατανομή τους, αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων.

“Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων προήλθε από την Κίνα και την Ουκρανία” δήλωσε ο κ. Βλάχος και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται τόσο στη λειτουργία εδρών ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια των χωρών αυτών, όπως επίσης στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον ελληνικό πολιτισμό, στην αύξηση του τουρισμού από τις εν λόγω χώρες, στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, και γενικότερα στην έλξη τους για την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι στις δύο αυτές χώρες οι ενδιαφερόμενοι για την ελληνική γλώσσα φτάνουν συνήθως στο μέσο επίπεδο εκμάθησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΝΕΓ του ΑΠΘ, Αναστάσιο Τσαγγαλίδη, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα είναι οι υποψήφιοι να είναι 18-25 ετών, γεννημένοι εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και να μην έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα για περισσότερο από ένα έτος. “Η νέα ελληνική, μητρική γλώσσα εκατομμυρίων κατοίκων της Ελλάδας και της Κύπρου και του πλανήτη (μέσω της διασποράς), μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και στόχο προς επίτευξη για κάθε άνθρωπο, όχι μόνο για να επικοινωνήσει με τους ομιλητές μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής γλώσσας, αλλά και για να έρθει σε επαφή με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό” τόνισε.

Η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών και φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου, δήλωσε υπερήφανη για τη δράση αυτή του ΑΠΘ, καθώς -όπως είπε- αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα και συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων με άλλες χώρες και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Εκ μέρους του ιδρύματος “Ιβάν Σαββίδης”, η Ντιάνα Ζουρελίδου επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός προσελκύει τη νεολαία της διασποράς που συμμετέχει και ότι το ίδρυμα θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο.

Η περσινή νικήτρια της Ολυμπιάδας προέρχεται από την Ουκρανία και πραγματοποιεί ήδη το διδακτορικό της στο τμήμα Γλωσσολογίας της Φιλολογικής Σχολής, στο πλαίσιο του βραβείου για τη δωρεάν φοίτηση.