Τεχνολογική επανάσταση στην συντήρηση προϊόντων και τροφίμων από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Πιλοτικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας με το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί παστερίωση και αποστείρωση σε υπερ-υψηλή πίεση (6000 ατμόσφαιρες) για συντήρηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων χωρίς την παραμικρή εφαρμογή θέρμανσης, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Με την νέα αυτή τεχνολογία που αποτελεί το μέλλον της συντήρησης των τροφίμων διότι εγγυάται ασφάλεια για τον καταναλωτή και πλήρη συντήρηση των διατροφικών συστατικών των τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στα οποία εφαρμόζεται πρόκειται πλέον,σύμφωνα με το από τον επικεφαλής του Εργαστηρίου αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, να εξοικειωθούν οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδας σε συνεννόηση με το προσωπικό του Εργαστηρίου που ήδη έχει εκπαιδευτεί στην λειτουργία του μηχανήματος.

Ενδεικτικές εφαρμογές της νέας επαναστατικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εφαρμογή της στην παραγωγή ασφαλών και καλοδιατηρημένων αλλαντικών με μεγάλη διάρκεια ζωής, στην παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών με πλήρη διατήρηση των βιταμινών και των άλλων διατροφικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον εφαρμογές στην παραγωγή τυροκομικών όπως το μανούρι που παρουσιάζει έντονα προβλήματα με την παρουσία λιστέριας θα διευκολυνθούν και θα επιτρέψουν εύκολες εξαγωγές σε ποιοτικές αγορές του εξωτερικού για το νόστιμο και παραδοσιακό αυτό γαλακτοκομικό προϊόν μας.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την τρυφεροποίηση του κρέατος και διαφόρων άλλων προϊόντων πολλαπλασιάζοντας της εφαρμογές της. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, η πολύπλευρη δραστηριότητα του Εργαστηρίου που εκτός της επεξεργασίας των τροφίμων επιτρέπει και την αξιολόγηση του αποτελέσματος της σε σχέση με την μικροβιακή ασφάλεια και την υφή του τελικού προϊόντος επιτρέπει στις βιομηχανίες του κλάδου να αναπτύξουν εφαρμογές σε συνεργασία με το Εργαστήριο που να δώσουν προστιθέμενη αξία στα ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Η μεγάλης αξίας αυτή υποδομή που προδιαγράφθηκε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου FABE Lab Kωνσταντίνο Πετρωτό αποκτήθηκε, όπως ο ίδιος σημειώνει, με πόρους του ΕΣΠΑ και με την καταλυτική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού και των εξειδικευμένων στελεχών της Περιφέρειας που με ευελιξία και ταχύτητα βοήθησαν μαζί με την Διοίκηση και τα Συμβούλια του ΤΕΙ και το Τεχνικό Επιμελητήριο να αποκτηθεί η τεράστιας τεχνολογικής αξίας καινοτόμος υποδομή και να διεκπεραιωθεί η εγκατάσταση της στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με προφανείς θετικές συνέπειες όχι μόνο για την Θεσσαλία αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Το εργαστήριο

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στην δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος.

Ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο βιομηχανικού τύπου κτίριο με εμβαδό περίπου 250m2 και είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.

Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι, εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων, η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον τεχνολογίες αιχμής.Όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στην συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων κ.ά.