Τεράστια τα κενά και στην Αν Αττική Σε αδιέξοδο η λειτουργία των σχολείων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/09/2015 - 17:57 | Author: Newsroom

Τεράστια τα κενά και στην Αν Αττική Σε αδιέξοδο η λειτουργία των σχολείων

Ενημερωτικό του αιρετού Κ Τουλγαρίδη για την έναρξη της σχολ χρονιάς

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των

αιρετού Κώστα Τουλγαρίδη και αναπληρωτή αιρετού Μιχάλη Μουστάκα, εκλεγμένων με το ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ από:

τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗΣ

του συλλόγου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ του συλλόγου «Κ.

ΣΩΤΗΡΙΟΥ»

την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ του συλλόγου «Α. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ»

τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

του συλλόγου Γλυφάδας/ Βάρης/ Βούλας/ Βάρκιζας/ Βουλιαγμένης

Ευχόμαστε σε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αποφασιστικότητα για να αντεπεξέλθουμε στις πολύ δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.

Τεράστια τα κενά και στην Αν Αττική – στον αέρα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές

σε αδιέξοδο η λειτουργία των σχολείων

Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και η κατασταση των σχολείων βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα από κάθε προηγούμενη. Οι πολιτικές εξελίξεις με κυρίαρχη την ψήφιση του εξοντωτικού 3ου Μνημονίου, οι αδιανόητες καθυστερήσεις, τα λάθη και οι πολιτικές επιλογές – δεσμεύσεις στη συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων και την ΕΕ – του Υπουργείου Παιδείας καθώς και η προεκλογική περίοδος με τους περιορισμούς που θέτει υπηρεσιακά διαμορφώνουν εφιαλτική εικόνα για την έναρξη των σχολείων καθώς και για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βλέπουν την ανασφάλεια και την ομηρεία τους να συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα:

Τα κενά στην Αν. Αττική ξεπερνάνε τους 550 εκπαιδευτικούς χωρίς την ειδική αγωγή. Αυτά με την μέχρι τώρα εικόνα και πριν από την έναρξη των σχολείων – δηλαδή χωρίς τις μακροχρόνιες άδειες της νέας χρονιάς που θα κατατεθούν μόλις παρουσιαστούν οι συνάδελφοι, χωρίς την ακριβή προσμέτρηση των λειτουργικών κενών με τις συνήθεις αυξητικές τάσεις από μεταγραφές και καθηστερημένες εγγραφές μαθητών και χωρίς τα τεράστια κενά της ειδικής αγωγής (τα οποία δεν είχαν αποτυπωθεί με ακριβεια – θα τα παρουσιάσω σε επόμενο ενημερωτικό). Αναλυτικά :

Δάσκαλοι ΠΕ70: 230

Νηπιαγωγοί ΠΕ60 : 91

Αγγλικών – ΠΕ 06: 14

Φυσ. Αγ. ΠΕ 11 : 34

Μουσικής ΠΕ16 : 60

Πληροφορική ΠΕ19-20 : 2

Εικαστικών ΠΕ08 : 61

Γαλλικών ΠΕ05 : 3

Γερμανικών ΠΕ07: 15

Θεατρολόγων ΠΕ32 : 54

Επαναλαμβάνουμε ότι τα κενά αυτά είναι ενδεικτικά και θα αυξηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων καθώς δεν αναμένονται εκπαιδευτικοί αλλά αντίθετα θα φύγουν κι άλλοι.

Οι αναπληρωτές δεν πρόκειται να έρθουν στα σχολεία πριν από τις εκλογές ενώ είναι πιθανό να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις τον Οκτώβριο ενώ τα μέχρι τώρα αριθμητικά δεδομένα δεν καλύπτουν πάνω από τα μισά πραγματικά κενά της εκπαίδευσης.

Οι συνάδελφοι αναπλήρωτές έχουν υποστεί απίστευτο εμπαιγμό και ταλαιπωρία από το Υπ Παδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, δεσμευμένο με τη συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων, την καθυστέρηση στην ψήφιση του σχετικού νόμου και τις απίστευτες ανεπάρκειες και λαθη του, προχωράει σε προσλήψεις με τον νόμο Λοβέρδου και χωρίς να αποδεχτεί κανένα από τα αιτήματα των αναπληρωτών και του εκπαιδευτικού κινήματος. Με την εγκύκλιο για τις προσλήψεις αναπληρωτων η οποία δεν βγήκε με ΦΕΚ(!), υποβάλλει σε τεράστια ταλαιπωρία όλους του αναπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να ξανακάνουν την αίτησή τους – θα ανκοινωθούν οι προθεσμίες τις επόμενες μέρες – ίσως και σήμερα με αποτέλεσμα να πάνε πίσω και να ξαναγίνουν : η καταρτιση των πινάκων με την περίοδο των ενστάσεων και μετά οι προσλήψεις, οι οποίες δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου οδηγούνται στο τέλος του Σεπτέμβρη, στην καλύτερη περίπτωση.

Θα πληρώσουν λοιπόν τα παραπάνω οι συνάδελφοι αναπληρωτές με την απώλεια τουλάχιστον ενός μήνα δουλειάς και τα σχολεία με αδυναμία κάλυψης των κενών και αποκατάσταση της λειτουργίας τους καθώς και οι μονιμοι συνάδελφοι που θα κληθούν να “κρατήσουν” τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις.

Η κατάσταση διαγράφεται πολύ χειρότερη καθώς το Υπ. Παιδείας- δέσμιο της επιλογής του για το 3ο Μνημόνιο- δεν προχώρησε σε κάνένα μόνιμο διορισμό ενώ οι πιστώσεις αναπληρωτών που δηλώνει μέχρι τώρα ότι έχει εξασφαλίσει, δεν ξεπερνάνε τα μισά από τα κενά στην εκπαίδευση ενώ την ίδια ώρα, ακολουθεί την προσφιλή πρακτική όλων των προηγούμενων Υπ. Παιδείας επιχειρώντας να εμφανίσει τα κενά λιγότερα!!!

Οι υπηρεσιακές μεταβολές είναι στον “πάγο”.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για την εξαίρεση της εκπαίδευσης από το νομο για το πάγωμα των υπηρεσιακών μεταβολών λόγω της προεκλογικής περιόδου, μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει η σχετική άδεια που να επιτρέπει τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να γινει καμία πράξη. – Μάλιστα στις 31/9 ήρθε διευκρινιστική από το Υπ Παιδείας που απαγορεύει οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή έστω και προσωρινή .

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην απίστευτη καθυστέρηση – χωρίς προηγούμενο, όλο το καλοκαίρι από το Υπ. Παιδείας και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που καθυστέρησαν τις μεταθέσεις των ειδικοτήτων (ανακοινώθηκαν τέλη Αυγούστου) με αποτέλεσμα να μην μπορούν τώρα να γίνουν, τώρα, ούτε οι τοποθετήσεις των συναδέλφων που είναι στη διάθεση.

Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, δόθηκε σημαντικός αριθμός οργανικών θέσεων. Ωστόσο δόθηκαν μόνο στις παλιές ειδικότητες – συνεχίζοντας την ομηρία των συναδελφων που προέρχονται από μετατάξεις. Παρ΄ ότι αποτράπηκε από το εκπαιδευτικό κίνημα η συλήβδην ακύρωση των μετατάξεων και επιστροφή όλων, δε δόθηκαν οργανικές στις άλλες ειδικότητες( ΠΕ19-20, ΠΕ32, ΠΕ08, ΠΕ 07, ΠΕ05) ενώ δεν υπήρξε κανένας έλεγχος στις μετατάξεις.

Επισημαίνουμε ότι ακόμα και οι οργανικές που δόθηκαν κατανεμήθηκαν με το χειρότερο τρόπο ώστε να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους για μεταθέσεις και φυσικά για κάλυψή τους με μόνιμους διορισμούς ούτε λόγος. Συγκεκριμένα : ενώ ζητήθηκαν από τη Δ/νση Αν Αττικής ίδρυση 80 οργανικών θέσεων για Αγγλικά, 80 για Φ. Αγωγή και 69 για Μουσική δόθηκαν από το Υπ Παιδείας μόνο η 67 της Μουσικής και καμία για τις άλλες δύο ειδικότητες. Άμεσα δεν υπήρχαν τόσοι συνάδελφοι μουσικής που να ήθελαν να έρθουν στην περιοχή ώστε να διευκολύνθουν οι μεταθέσεις συναδέλφων. Αντίστοιχα σε άλλες δ/νσεις αποδόθηκαν μόνο άλλες ειδικότητες χωρίς να γίνει ισοκατανομή, αναλογικά με τα αιτήματα, αφού δεν ικανοποίηθηκαν όλες οι αναγκες που ζητήθηκαν από τις δ/νσεις. Έτσι σε όλη τη χωρα σχεδόν οι μισές (800) από τις νέες οργανικές δεν μπορεσαν να διευκολύνουν ικανοποίηση μεταθέσεων.

Τέλος, ακόμα και οι οργανικές που δόθηκαν δεν συνοδεύτηκαν με αντίστοιχο ΦΕΚ ίδρυσης της κάθε οργανικής στο αντίστοιχο σχολείο με αποτέλεσμα ακόμα και αν λειτουργήσουν τα ΠΥΣΠΕ να μην μπορούν να τοποθετήσουν οργανικά τους συναδέλφους που είναι στη διάθεση σ΄ αυτές τις οργανικές θέσεις!!!

Επισημαίνουμε ακόμα ότι η κατασταση οδηγείται “εκτός ελέγχου” σχετικά με τη λειτουργεία των σχολείων. Ακόμα και το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να κατανεμηθεί και να γίνει η οριστική του τοποθετήση.

Χαρακτηριστικά υπάρχουν αυτοί τη στιγμή 416 εκπαιδευτικοί (355 στη διάθεση και 61 από αποσπάσεις από άλλα ΠΥΣΠΕ από τους οποίους 36 δάσκαλοι και 11 νηπιαγωγοί) οι οποίοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα σχολεία λόγω του παγώματος των υπηρεσιακών μεταβολών. Διευκρινίζουμε ότι αυτό το νούμερο το έχουμε αφαιρέσει από τις αναγκες σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία και στα κενά που παρουσιάζουμε θεωρούμε δεδομένο ότι αυτοί οι συνάδελφοι θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Εκρεμούν :

  • οι οργανικές τοποθετήσεις των ειδικοτήτων,
  • οι λειτουργικές υπεραριθμίες σε όλους (δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες),
  • ο προσδιορισμός όλων των λειτουργικών κενών,
  • οι τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων που είναι στη διαθεση,
  • οι αποσπάσεις όλων των εκπαιδευτικών που επιθυμούν (αυτή τη στιγμή με τις μεγάλες καθυστερήσεις που έγιναν δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στις ειδικότητες ούτε κάν να κάνουν αιτήσεις απόσπασης!! Είναι άμεση υποχρέωση της υπηρεσίας να το δρομολογήσει – ώστε να υπάρχει δυνατότητα να γίνουν όταν ξεκινήσουν οι υπηρεσιακές μεταβολές).

Με βάση όλα αυτά ενημερώνουμε τους συλλόγους και τους συναδέλφους καθώς όλα “είναι στον αέρα” ότι η συνέχιση των καθυστερήσεων αυτών υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει στην κατάργηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των συναδέλφων, για άλλη μια φορά στο όνομα του επείγοντος!!!

Επισημαίνουμε ακόμα, ότι το πρόβλημα με τη στελέχωση με διοικητικό προσωπικό της δ/νσης δεν έχει λυθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες (πχ ακόμα και ο προσδιορισμός των λειτουργικών κενών) και να εγγυμονούν κίνδυνοι για λάθη και για τις γνωστές συνέπειες και δυσκολίες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια για να μην ξεχάσουμε την μεγάλη επιβάρυση των συναδέλφων στο γραφείο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η κάλυψη των σχολείων με εκπαιδευτικούς διαγράφεται τραγική και πολλά σχολεία – ιδιαίτερα των μακρινών περιοχών – θα βρεθούν σε αδυναμία λειτουργίας και σε προσπάθειες να “κρατήσουν” όλους τους μαθητές 2-3 δάσκαλοι και ορισμένοι μόνο εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, κατα περίπτωση!

Χρειάζεται η ετοιμότητα όλων μας, συναδέλφων και των συλλόγων καθώς και η άμεση ενημέρωση και ενεργοποίηση με στόχο την κοινή δράση με τους γονείς για να ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να παγιωθούν κάθε είδους παραβιάσεις των μορφώτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών τόσο από το Υπ. Παιδείας όσο και από τη διοίκηση στο όνομα του επείγοντως και τις “ανυπαρξίας άλλης λύσης”. Δεν πρέπει και δεν θα αποδεχτούμε να επιστρατεύτει ντε φακτο όλο το αυταρχικό αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο από τις δ/νσεις και τη δική μας (πχ. Μονοπρόσωπες τοποθετήσεις, κατάργηση των αποσπάσεων, συμπτύξεις τμημάτων και αποπομπή των προνηπίων “γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτικούς”, δηλώσεις τοποθέτησης χωρίς να έχουν βγει τα κενά “γιατί δεν προλαβαίνουμε” κλπ). Σ αυτή την κατεύθυνση παρακαλούμε τους συναδέλφους και τις σχολικές μονάδες για την άμεση ενημέρωση μας και επικοινωνία σε κάθε αυθαιρεσία ή περικοπή που επιχειρείται για να παρεμβαίνουμε άμεσα στη διοίκηση και να συμβάλουμε στην οργανωμένη συλλογική αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Η κατάσταση είναι τοσο άσχημη που φαίνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τις τεράστιες ανεπάρκειες, ολιγωρίες και ανικανότητα από τη μεριά του Υπ. Παιδείας αλλά με ένα σχέδιο καταρευσης της λειτουργίας των σχολείων που θα “διακιολογήσει” την κατασταση “έκτακτης ανάγκης” για να προχωρήσουν σε βάρβαρα μέτρα και περικοπές στην κατεύθυνση της εφαρμογής των πιο αποκρουστικών μέτρων που έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει με το νέο 3ο Μνημόνιο και για την εκπαίδευση. Αξίζει να ενημερωθούμε και να δούμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την χειρότερη εκδοχή των πιο βάρβαρων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν σχεδιάσει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ και μέχρι τώρα έχουμε αποτρέψει ως εκπαίδευτικό κίνημα. Πρόκειται για την προσπάθεια επιβολής όλων των συνταγών που περιελάμβανει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση. (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Το Τρίτο Μνημόνιο διαλύει την Παιδείαόπου φαίνονται αναλυτικά τι προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο για την εκπαίδευση με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα! και τη δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.)

Σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα κριθούμε όλοι μας για την πίστη στις δυνατότητες του κινήματος μας και της συλλογικής μας δράσης και την συμμετοχή μας στο συλλογικό αγώνα για να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του Μνημονίου και να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών μας και των δικαιωμάτων μας στην εκπαίδευση, την εργασία, τη ζωή μας και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους!

1-9-2015

ΥΓ 1 : την ώρα που κοινοποιούσαμε το ενημερωτικό ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση της δ/νσης προς τους συναδέλφους που είναι στη διαθεση και δεν έχουν τοποθετηθεί. Οι συνάδελφοι καλούνται να παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση μέχρι την τοποθέτηση τους στο σχολείο που ορίστικε για την αναληψη υπηρεσίας!!! δηλαδή θα πρέπει καθημερινά να πηγαίνουν από κάθε άκρη της Αν Αττικής (ας σκεφτούμε τους συναδέλφους της Β Αν. Αττικής, το Λαυριο ή το Μαραθώνα!!!) για να υπογράφουν, χωρίς να υπάρχει κανένα αντικείμενο που υποχρεούνται να υλοποιήσουν. Δηλαδή η υπηρεσία τους τιμωρεί με καθημερινή μετακίνηση επειδή με ευθύνη του Υπ Παιδείας δεν τους έχει έγκαιρα τοποθετήσει! Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οφείλει η υπηρεσία να αλλάξει την ανακοίνωση και να λύσει με διαφορετικό τρόπο την παρουσία των συναδέλφων ώστε να μην υποχρεόνονται σε άσκοπες και παράλογες μετακινήσεις και έξοδα. Σε διαφορετική περίπτωση θα καλέσουμε σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους 416 συναδέλφους να “δώσουμε το παρόν” στη δ/νση με μαζική κινητοποίηση!

ΥΓ 2 : θα είμαστε στη διάθεση όλων των συναδέλφων και σε επικοινωνία με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών για όλα τα ζήτήματα που προκύπτουν.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral