Μηδενικοί ή ελάχιστοι θα είναι οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση την επόμενη χρονιά, παραδέχθηκε χθες επισήμως ο υπουργός Παιδείας

Με την παραδοχή αυτή, την παραμονή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Νίκος Φίλης τινάζει ουσιαστικά στον αέρα τις προσδοκίες για ομαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Επιπλέον, η νεα αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει όσα εδώ και πολύ καιρό υποσχόταν στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες λόγω του σχολικού κόφτη που προκύπτει από την άρνηση των θεσμών να εγκρίνουν την άμεση έναρξη των 20.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών που έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τριετίας θέτει σε σκληρή δοκιμασία την μέχρι πρόσφατα προνομιακή του σχέση με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας σε χθεσινή του συνέντευξη στο Mega παραδέχθηκε ότι φέτος θα γίνει μικρός αριθμός μόνιμων διορισμών, επικαλούμενος τη δικαιολογία ότι χρειάζεται σύστημα ΑΣΕΠ, που πλέον δεν προλαβαίνει να οργανωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και τόνισε ότι το υπουργείο του δίνει αυτή την περίοδο τη μαχη για τα κενά, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ) και την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών, ώστε τον Σεπτέμβριο να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», αυτά που χθες είπε ο Νίκος Φίλης δεν μπορεί να μην τα γνώριζε εδώ και καιρό, ούτε να μην είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρωθυπουργό. Και όμως, η νέα κυβέρνηση καλλιεργούσε επί μήνες την αυταπάτη ότι οι θεσμοί θα συναινέσουν σε αθρόες μόνιμε προσλήψεις σε βάθος 3 ετών. Είχε μάλιστα ετοιμάσει και μελέτη για την αναγκαιότητα έναρξης των προσλήψεων από την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο ο Φίλης ενημέρωνε ότι καταθέτει στους θεσμούς μελέτη για την ανάγκη να υπάρξουν 20.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία «ύστερα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας». Μάλιστα είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να καταθέσουν και προτάσεις, προκειμένου να κατατεθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για τους διορισμούς και τις προσλήψεις της σχολικής χρονιάς 2016 -2017.

Αλλά ακόμα και μετά τις 19 Απριλίου, οπότε φάνηκε ότι το αίτημα «έφαγε πόρτα» από τους θεσμούς, που το συνέδεσαν με την αξιολόγηση και τον διάλογο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η κυβερνητική γραμμή εξακολουθούσε να αναφέρεται σε 20.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος τριετίας.

Τελικά, την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Φίλη συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (σ.σ. ας σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ξεσηκωθεί με τις ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα σχολεία, τις παλινωδίες για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών κ.λπ. και κάνουν συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας, ενώ κάποιοι συζητούν και κινητοποιήσεις εν μέσω εξετάσεων) και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τη νέα χρονιά θα διοριστούν μόνο όσοι έχουν δικαιωθεί από δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπων των Παρεμβάσεων, μιας από τις παρατάξεις στο προεδρείο της ΟΛΜΕ, ο υπουργός τους είπε ότι με αυτά τα δεδομένα «υπάρχει πολύς χρόνος για να συζητήσουμε επί του τρόπου διορισμού με ένα μεικτό σύστημα που δεν θα αποκλείει τους αναπληρωτές που δουλεύουν δεκαετίες, αλλά και όσους είναι νέοι και δεν διαθέτουν αξιολόγηση από διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός, δε, δεσμεύτηκε ότι ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκε φέτος (πάνω από 23.000) θα είναι τουλάχιστον ο ίδιος τον Σεπτέμβριο. Υποσχέθηκε ότι πιστώσεις για αναπληρωτές θα εξασφαλιστούν και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκτός από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε πόσα κονδύλια θα είναι αυτά ούτε πόσες προσλήψεις θα γίνουν».