Την αδήριτη ανάγκη σύνδεσης των τεχνολογικών ιδρυμάτων της…
Ηλείας με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Ηλείας, επισήμανε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Τριανταφύλλου στη συνάντηση που είχε στο κτίριο του ΤΕΙ Πύργου με εκπροσώπους των τοπικών τμημάτων, της αυτοδιοίκησης και του εμπορικού κόσμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Τριανταφύλλου ένεκα της αναβολής της πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Το πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον των ιδρυμάτων, όπως το έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, διαμορφώθηκε γύρω από το πώς θα μπορέσουν οι φορείς του νομού να συνεργαστούν με τα τμήματα, προκειμένου να προκύψει απτό και άμεσο όφελος πρώτα από όλα για τους σπουδαστές και το επαγγελματικό τους μέλλον και να υπάρχει προστιθέμενη αξία για τα ιδρύματα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να υπερβούν την παρωχημένη και εν πολλοίς στρεβλή αντίληψη ότι ένα ΤΕΙ συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη μόνο μέσω των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλέγμα συνεργειών που θα αποφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, είναι αδιανόητο τα ιδρύματα να μην έχουν προστιθέμενη αξία, πόσο μάλλον σε μια πραγματικότητα που τη διακρίνει ο υψηλός ανταγωνισμός στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Η άποψη που κυριάρχησε για το μέλλον των τμημάτων στην Ηλεία ήταν ο σχεδιασμός με βάση την ακαδημαϊκή διάσταση και τις αναπτυξιακές συμπράξεις μέσω της ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τον κ. Τριανταφύλλου να χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το σχέδιο «Αθηνά». Στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της στέγασης των σπουδαστών-τριών σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν τμήματα του ιδρύματος και πώς μπορούν να συμβάλλουν οι δήμοι και η περιφέρεια στο να βρεθεί λύση. Όσον αφορά τα τμήματα της μεταβατικότητας, επισημάνθηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης με την οποία θα τεκμηριώνεται η λειτουργία τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αρνητικός στο να επανενταχθεί το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ στο μηχανογραφικό.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Τριανταφύλλου απάντησε σε ορισμένα κομβικά ζητήματα για τα τμήματα της Ηλείας:

Για το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων που εδρεύει στην Αμαλιάδα: «Είναι ένα τμήμα που έχει βάση, που βρίσκεται στην Αμαλιάδα, με δεδομένο ότι η Ηλεία είναι ένας αγροτικός νομός. Εκεί υπάρχει το Εδαφολογικό Εργαστήρι της Περιφέρειας και το λειτουργεί. Επίσης, διεκδικεί και νομίζω ότι έχει καταφέρει να πάρει 180 στρέμματα στον Κόροιβο για να τα καλλιεργήσει, το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος έχει παρουσία το ΤΕΙ».

Σχετικά με τα τμήματα του Πύργου: Έχουμε ξεκινήσει εσωτερικό διάλογο στο ΤΕΙ από τα κάτω. Θεωρούμε ότι τα τμήματα έχουν την υποχρέωση να συνδιαλλαγούν και εσωτερικά στα τμήματα δηλαδή με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές, τους φοιτητές και με την τοπική κοινωνία, να κάνουν προτάσεις για να βελτιώσουν την εικόνα των τμημάτων και εκεί εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε προτάσεις. Όσον αφορά τη μεταβατικότητα του ενός τμήματος, δεν υπάρχει κάποιο θέσφατο, εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρχει κάπου ένα τμήμα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του και να την κάνει και να είμαστε υπερήφανοι κυρίως εμείς».

Για τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση: «Θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν οι τοπικοί φορείς να μας προσφέρουν βοήθεια σε θέματα συντήρησης, υποδομών και κυρίως πώς μπορούμε εμείς να αυξήσουμε τη συνέργειά μας με την τοπική κοινωνία. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεργάτες με τις τοπικές κοινωνίες και να μας αντιμετωπίζουν ως συνεργάτες. Είναι προφανές ότι και οι δήμοι έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά θεωρούμε ότι όπως έχουμε βρει ανταπόκριση, όπου έχουμε πάει, θετική, πιστεύω ότι θα τη βρούμε παντού. Οι σχολές και τα τμήματα όπου υπάρχουν δεν αποτελούν βάρος για το ΤΕΙ, όμως στην οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει συνολικά το Ίδρυμα, θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις δράσεις σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να διευκολύνουν την ανάπτυξη των τμημάτων».

Για τους σπουδαστές: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί μείωση του προϋπολογισμού μας περίπου 45%. Θέλουμε να βοηθήσουμε καταρχήν τους φοιτητές να αποκτήσουν ένα φοιτητικό περιβάλλον όπου βρίσκονται, να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν τα τμήματα από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Ήδη ξέρετε έχει γίνει μια μικρή κατανομή θέσεων και θέλουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε και σε ποια κατεύθυνση».

Για το πρόβλημα της γραμματείας: «Φέτος λύσαμε το πρόβλημα εκ των ενόντων, είναι σε εκκρεμότητα κάποιες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και επίσης σε εκκρεμότητα κάποιες μετατάξεις υπαλλήλων, περίπου 30, οι οποίες ξέρουμε ότι υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον 4 ανθρώπων να στελεχώσουν τμήματα Πύργου και Αμαλιάδας. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι των υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε εμείς να δώσουμε εκείνα τα αποτελέσματα και στο ΑΣΕΠ αλλά και για τις μετατάξεις για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στελεχώσουν τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας».

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο αντιπερ/ρχης Οικονομικών Λ. Αριστειδόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο γ.γ. του δήμου Ήλιδας Λ. Πολυχρονόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Ν. Παναγιωτακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Αντ. Καράμπελας, ο αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Γ. Σαλάχας, ο κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Α. Παναγόπουλος, οι πρόεδροι των τμημάτων της Ηλείας, Α. Ζαφειροπούλου, Αθ. Κούτρας και ο Β. Παπασωτηρόπουλος, ο καθηγητής του ΤΕΙ, Γ. Παναγιωτόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Πύργου, Θ. Τσίπιρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου, Β. Στεργίου, κ.ά.