Για την τροπολογία του Υπουργού Παιδείας στο σχέδιο νόμου ΄΄Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις… αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων΄΄, που αφορά στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής:

΄΄Για άλλη μια φορά η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την πολιτική που υπηρετεί, δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα.

Την εικόνα ολοκληρωτικής διάλυσης που δημιούργησε η συγχώνευση του ΤΕΙ Λαμίας και του ΤΕΙ Χαλκίδας από το σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄, εντοπίσαμε και με ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή στις 12/9/2014. Μεταξύ των μεγάλων προβλημάτων είναι η απόφραξη του δικτύου αποχέτευσης, η παντελής έλλειψη γραφικής ύλης και υλικοτεχνικής υποδομής, η μη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, η λύση των ιδιωτικών συμβάσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα (Λαμία και Χαλκίδα) και στη φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της Χαλκίδας. Σε αυτό το σκηνικό και ενώ πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο Υπουργός Παιδείας θέλοντας προφανώς να παίξει ρόλο ρυθμιστή των συγκεκριμένων εκλογών, αφού καταργεί το Πρόεδρο που το Υπουργείο διόρισε, τοποθετεί έναν Πρόεδρο της επιλογής του Υπουργού, που θα διοικήσει το ΤΕΙ μέχρι αυτές να γίνουν. Αυτό μάλιστα το κάνει επιλεκτικά μόνο στο ΤΕι Στερεάς Ελλάδας, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

-Να υπενθυμήσουμε ότι το νόμο για τα συμβούλια διοίκησης και όλα όσα απορρέουν από το νέο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει, επισημαίνοντας ότι είναι όχι μόνον αντιδημοκρατικός, αλλά και καθόλου λειτουργικός. Παρενέργειες εκείνου του νόμου πληρώνουμε σήμερα.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη βαθειά αντιδημοκρατική τροπολογία του, να προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων στα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, και να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα (πιστώσεις, διορισμοί διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) ώστε να πάψουν να υποβαθμίζονται άλλο οι σπουδές.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τη δημόσια εκπαίδευση και το αίσθημα των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους – που υπομένουν τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών – προκαλείται βάναυσα όταν αυτοί που εφήρμοσαν αυτές τις πολιτικές συνεχίζουν να ψαρεύουν στα νερά που οι ίδιοι ΄΄θόλωσαν΄΄, με νέες προσωπικές τακτικές. ΄΄