Μια η Μπολόνια, μια τα “βολέματα”, μια οι “φωτογραφικές διατάξεις”… Από πού να ξεκινήσουν δεν ήξεραν χθες οι γνωστοί “ψαράδες” των μέσων ενημέρωσης. Εκεί που πήγαιναν για λαβράκια, όμως, προέκυψε… άνθρακες ο θησαυρός.

Ένα λάθος της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης στην κατάθεση του ν/σ για την Έρευνα ήταν αρκετό για να ξεκινήσει το κυνήγι μαγισσών επί των διατάξεών του. Λάθος που αφορά στην επίμαχη διάταξη για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν ότι αφορά και τον κ. Γραμματικάκη βέβαια, τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού, για τον οποίο ούτε έγινε λόγος…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το “σκάνδαλο” της Κρήτης

Η διάταξη, που τελικώς δεν περιλαμβάνεται στο ν/σ προς ψήφιση, αφορούσε στην υπόθεση της δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών του πανεπιστημίου (1996-2000 και 2000-2002). Εξάλλου, τόσο η ΚΥΑ 679/1996 όσο και ο ν. 4093/2012 δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται ανάγκες των ΑΕΙ διά των αδιάθετων αποθεματικών του ΕΛΚΕ.

“Όλοι οι διαχειριστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το ΣΟΛ δεν έδειξαν κάτι το αξιόμεμπτο και ουδέποτε και από καμία αρμόδια υπηρεσία δεν εκφράστηκε έστω και η παραμικρή αμφιβολία για τη νομιμότητα της εν λόγω δαπάνης”, υπενθύμισε σχετικά ο Γ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως στο επικείμενο δικαστήριο (13/5) για την περίοδο 2000-2002 “εμπλέκονται ατυχώς και το σύνολο των φοιτητών που ήταν μέλη της Συγκλήτου”.

Ο Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζει την ίδια στιγμή πως, “σε όλες τις περιπτώσεις, οι ενεχόμενοι απηλλάγησαν τόσο από τις ποινικές ευθύνες που τους αποδόθηκαν όσο και από την ευθύνη τους ως δημοσίων υπολόγων”, παραθέτοντας αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης και αποφάσεις του IV Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με το άρθρο 24 του ν/σ σε κάθε περίπτωση -και ορθώς- εξακολουθεί να προβλέπεται η κάλυψη βασικών αναγκών των ΑΕΙ από τα αδιάθετα χρήματα των ΕΛΚΕ, όπως για καθαριότητα και φύλαξη. Έτσι, “η Επιτροπή Ερευνών, μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ή της Συνέλευσης του ΤΕΙ δύναται να διαθέτει ετησίως ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%) του αδιάθετου αποθεματικού του ΕΛΚΕ για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, εφάπαξ ή τμηματικά”.

Το “σκάνδαλο” των μετατάξεων

‘Οσον αφορά στο άρθρο 33 και τις μετατάξεις μόνιμων δασκάλων και καθηγητών σε ΑΕΙ, καλύπτει “πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των ακαδημαϊκών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης”, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Τις απάντήσεις του παίρνει έτσι ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Μαυρωτάς για το σχόλιό του περί φωτογραφικής διάταξης που αφορά στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα. “Η ρύθμιση αυτή, δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, που δυσχεραίνουν την πρόσληψη προσωπικού, είναι προς πρόδηλο όφελος της λειτουργίας των ΑΕΙ και αποτελεί άλλωστε και αίτημα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων (οι πρόσφατες 500 θέσεις αφορούσαν μέλη ΔΕΠ και όχι ΕΔΙΠ)”, συμπληρώνει το υπουργείο. Κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η διάταξη, εξάλλου, δεν ισχύει άπαξ, αλλά για πάντα και αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς.

Το “σκάνδαλο” της Μπολόνια

“Η ανυπαρξία σκανδάλων, χρηματισμών και κακοδιοίκησης της σημερινής κυβέρνησης οδηγεί κάποιους σε απεγνωσμένη αναζήτηση ρουσφετιών και φωτογραφικών διατάξεων”, ήταν το νέο σχόλιο του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή το δημοσίευμα της “Καθημερινής” για το πρόγραμμα «Modernisation of Higher Education in Greece – MOHE», το οποίο φέρεται να συνδέεται με το ΕΣΠΑ και να κινείται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Μπολόνια – που, μεταξύ άλλων, επέβαλε τη νεοφιλελεύθερη στροφή στην εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε.

“Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τμήμα του Erasmus+, που είχε υποβληθεί πριν από δύο χρόνια”, συνεχίζει το υπουργείο, τονίζοντας πως “το Erasmus+ δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΠΑ”.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Έρευνα έρχεται να ανατρέψει το νομικό καθεστώς (ν.4310/2014) που δέσμευε τον ερευνητικό ιστό σε σειρά λειτουργικών κωλυμάτων, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην έρευνα Διαμαντοπούλειας λογικής. Αυτό φαίνεται πως ενοχλεί πολλούς…