«Σε περισσότερους από 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων επεκτάθηκε το 2017 το επιτυχημένο πρόγραμμα . Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να προσηλώνονται στο σχολείο τους και την πρόοδό τους, απερίσπαστα από το δύσκολο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι γονείς τους», τονίζει σε ανάρτησή του σήμερα στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο -κείμενο στο οποίο αναφέρεται ότι, «κάθε μέρα στο σχολείο, όλα τα παιδιά τρώνε φαγητό. Ή μήπως όχι όλα; Τα σχολικά γεύματα στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες. 130.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων τρώνε σωστά. Η παιδική παχυσαρκία υποχωρεί. Η μεσογειακή διατροφή μεγαλώνει γερούς οργανισμούς. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα σίτισης αυξάνονται. Διεθνώς τα σχολικά γεύματα είναι πρότυπα διατροφής. Και είναι νόστιμα όπως η λέξη «αλληλεγγύη»».Στο τέλος, ακούγεται η φωνή του πρωθυπουργού -όπως σε όλα τα ανάλογα βίντεο- να λέει: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Στην Αιτωλοακαρνανία το εν λόγω πρόγραμμα (του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας) εφαρμόζεται σε 58 δημοτικά σχολεία. Ειδικότερα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησε η υλοποίηση του σε 25 σχολεία του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και σε 9 του δήμου Ναυπακτίας. Στις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε η υλοποίηση σε 24 δημοτικά σχολεία του δήμου Αγρινίου. Συνολικά στο Νομό γύρω στους 6600 μαθητές (αυτών των σχολείων) είναι οι δικαιούχοι σχολικών γευμάτων. Χρήση ωστόσο του δικαιώματος κάνει ποσοστό που δεν ξεπερνά το 60%. Ένας μεγάλος αριθμός δηλαδή μαθητών δεν επιθυμεί τα σχολικά γεύματα, κατ΄απόφαση των γονέων του. Ωστόσο ανά πάσα στιγμή ένας μαθητής μπορεί να ενταχθεί καθώς η λίστα ανά εβοδμάδα επικαιροποιείται και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν την απόφαση τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Τονίζεται πως η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.

Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Στους μαθητές παραδίδονται ατομικές συσκευασίες κλεισμένες αεροστεγώς. Για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα λαμβάνουν το σχολικό γεύμα μεταξύ των ωρών 13.20-14.00.

Η σίτιση προβλέπεται να γίνεται στο σχολείο αλλά η αλήθεια είναι πως ένας μεγάλος αριθμός μαθητών απλώς παίρνει το σχολικό γεύμα …πακέτο στο σπίτι του.

Ερωτώμενος σχετικά από το agrinionews.gr ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τονίζοντας πως όλοι οι χώροι στα σχολεία όπου σιτίζονται οι μαθητές είναι κατάλληλοι και πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας . Σημειώνει ωστόσο πως οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς.
Όταν πάντως εξαγγέλθηκε το μέτρο ο κλάδος των δασκάλων το είχε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό και αρκετές ενστάσεις. Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν στα σχολεία δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι σίτισης, κατάλληλος εξοπλισμός και τραπεζοκόμοι και την ώρα που προβλέπεται για την σίτιση ούτε καθαρίστριες. Υποστηρίζουν ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν ούτε τις γνώσεις ούτε την πιστοποίηση που απαιτείται έτσι ώστε να συγκροτούν επιτροπές παραλαβής, ούτε να προβαίνουν σε «ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε όλα τα σχολεία να πάρουν αποφάσεις όπου θα αρνούνται να συγκροτήσουν τις Επιτροπές Παραλαβής και η παράδοση των γευμάτων να είναι στην ευθύνη του αναδόχου. Πρότεινε άλλωστε τα σχολικά γεύματα να δίνονται στους μαθητές ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους.

Οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν εκλείψει. «Μας ζητήθηκε να γίνει τριμελής επιτροπή σε κάθε σχολείο που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα για να ελέγχεται η ποιότητα των γευμάτων. Εμείς με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ζητήσαμε αυτό να το κάνει η εταιρεία που προμηθεύει τα γεύματα, γιατί δεν είμαστε ειδικοί. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και θα πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα, όπως και να αναλάβουν την ευθύνη αν συμβεί το οτιδήποτε. Επίσης ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αναδείξαμε, είναι η ανάγκη δημιουργίας ειδικών χώρων για τη σίτιση των παιδιών. Δεν γίνεται μετά το τέλος του μαθήματος, μέσα σε πέντε λεπτά να τρώνε στην ίσια αίθουσα όπου γινόταν το μάθημα, με όποια μικρόβια μπορεί να υπάρχουν σε αυτή«, ανέφερε μιλώντας στο agrinionews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου Ηλίας Παπαχρήστος.

Σημειώνει ωστόσο πως «το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει σε κάποια σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας πιλοτικά εδώ και ενάμιση περίπου μήνα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Το έχουμε στηρίξει και πρέπει να καθιερωθεί. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί και να μη σταματήσει κάποια στιγμή. Αυτό που ζητούσε η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν να έρθει ως θεσμός στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου. Αυτό, παρά τις απαιτήσεις της ομοσπονδίας, δεν έγινε«.