Στο τραπέζι έκπτωση ως 30% στα ξενοίκιαστα ακίνητα. Αναλυτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/08/2014 - 00:41 | Author: Newsroom

Διορθωτικές κινήσεις φέρεται να μελετά η κυβέρνηση αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά το ραντεβού του Γκ.

Χαρδούβελη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Το μέτρο μπορεί να προχωρήσει εάν το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ενώ η κατεύθυνση είναι η εξόφληση του φόρου να γίνει σε έξι δόσεις, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί επιπλέον μια σε όσους έχουν αδυναμία.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας (περί το 89%) με την οποία καλύπτεται η μείωση στους φόρους που θα βεβαιωθούν (περί τα 3 δισ. ευρώ η βεβαίωση με όλες τις εκπτώσεις).

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει στην συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρια κυρίως ζητήματα:

α) Διορθώσεις λαθών και αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος.

– Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ.

– Συζητήθηκε επίσης το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες.

– Συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, καθώς και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

β) Απαλλαγές και εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πέρα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Για το συγκέκριμένο θέμα ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Euro2day.gr ότι εξετάζεται η απάλειψη της προϋπόθεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι δικαιούχοι.

γ) Δόσεις για την εξόφληση του Νόμου.

Ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).

Real.gr
Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral