Από χρόνο σε χρόνο, από μήνα σε μήνα και, τώρα, από βδομάδα σε βδομάδα μεταθέτει το υπουργείο Παιδείας την ανακοίνωση του σχεδίου του για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει ότι θα κάνει ανακοινώσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του υπουργείου μεταθέτουν τις σχετικές ανακοινώσεις για μετά τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, δηλαδή το πιθανότερο την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που είχε αρχικά ανακοινωθεί, οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β’ Λυκείου θα κληθούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το νέο σύστημα, ωστόσο αυτό, είκοσι μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί στις λεπτομέρειές του, εντείνοντας τις αγωνίες των μαθητών.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στα τέλη Αυγούστου του 2017, είχε δώσει στη δημοσιότητα κάποιους βασικούς άξονες για το που σχεδιάζει και το πρόσβασης και από τότε μέχρι τώρα, με όλες τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις της πολιτικής ηγεσίας του «ζυμώνει» αυτούς τους άξονες και τη λογική του, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάζει και να αφήνει «θολές» μια σειρά από πλευρές του.

Σύμφωνα με το περσινό σχέδιο, πάντως, στο νέο Λύκειο που ετοιμάζεται η γενική γνώση θα σταματάει στην Α’ Λυκείου, από τη Β’ Λυκείου ο μαθητής θα διαλέγει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και θα επικεντρώνεται στα σχετικά με αυτήν μαθήματα, ενώ η θα έχει χαρακτήρα αποκλειστικά προετοιμασίας για τα των , οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο αυτά, ενώ θα περνούν μέσα στη χρονιά και δύο – τρεις πανελλαδικού τύπου δοκιμασίες που θα μετρούν για την πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο, που θα απολέσει εντελώς τον όποιο μορφωτικό χαρακτήρα είχε μέχρι τώρα. Παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου, λοιπόν, το σχολείο αυτό δεν πρόκειται να γίνει πιο ελκυστικό για τους μαθητές, αντίθετα θα τους φορτώνει πολύ περισσότερο άγχος, ενώ ο αυξημένος ανταγωνισμός θα πολλαπλασιάσει αντί να απαλύνει το βάρος των φροντιστηρίων, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη.