Στέγαση αναπληρωτών: Η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν είναι η εξαίρεση! Είναι ο απόλυτος κανόνας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/10/2017 - 09:46 | Author: Newsroom

ΠΕΑΔ- Με όχι ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση διαπιστώνουμε ότι η συζήτηση για τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εστιάζεται στα δύο πλουσιότερα νησιά της Ελλάδας.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι το ίδιο σκληρή σε όλη την επικράτεια. Οι εκπαιδευτικοί – βαλίτσες, οι λειτουργοί του μέγιστου κοινωνικού αγαθού, της Παιδείας, οι άνθρωποι που μπαλώνουν τις τρύπες ενός εκπαιδευτικού συστήματος υπό κατάρρευση, παντού βιώνουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές αντιμετωπίζονται ως η συνέχεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, θεωρώντας τους ως επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων, που θα τους απομυζήσουμε. Στις υπόλοιπες περιοχές θεωρούνται ως η ευκαιρία για ενίσχυση του εισοδήματος. Η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν είναι η εξαίρεση! Είναι ο απόλυτος κανόνας, που δεν έχει εξαιρέσεις! Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, η πλειονότητα εκ των οποίων έχει συμπληρώσει άνω των πενήντα μηνών πραγματική προϋπηρεσία, σχεδόν παντού αντιμετωπίζονται ως πορτοφόλι προς αρπαγή. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών αυτών εργάζονται υπό καθεστώς ομηρείας για περισσότερα από δέκα χρόνια, μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται: – να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά, που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),

– να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες, – να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά όσοι προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν. Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ζητά και διεκδικεί: – Την πρόβλεψη επιδόματος εγκατάστασης κατά την τοποθέτησή τους. – Δωρεάν σίτιση για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και η σχετική διάταξη που αφορά τη σίτιση των αναπληρωτών (αρ. 32 Ν. 4483/2017) για νησιά μικρότερα των 18.000 κατοίκων. Ζητούμε την επέκταση της παροχής αυτής για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. – Εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων καταλυμάτων (π.χ. «XENIA» του τέως ΕΟΤ) για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος εύρεσης κατοικίας ή την επιδότηση του συνήθως πανάκριβου ενοικίου τους, που συστηματικά απαιτείται από τους ιδιοκτήτες να μη δηλώνεται – Έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία της γραμμής και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ μεταξύ του τόπου μόνιμης κατοικίας και περιοχής τοποθέτησης.

Τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω η Πολιτεία ορθά τα παρέχει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους του δημοσίου τομέα, δεκαετίες τώρα (στρατιωτικοί, δικαστικοί κλπ). Ακόμα και μετακινήσεις «εκτός έδρας» καλύπτονται αδρά για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Διεκδικούμε το αυτονόητο, για τον κλάδο που έχει υποστεί τη σκληρότερη και την πλέον απαξιωτική μεταχείριση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ας μεριμνήσει στοιχειωδώς η Πολιτεία για τον πολύπαθο κλάδο μας! Είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε βαλίτσες!

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral