Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Σαμοθράκη, όπου για τρίτη φορά από την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ο χιονιάς “χτυπά” το νησί, εξαντλώντας τις δυνάμεις του μετρημένου στα δάχτυλα προσωπικού που διαθέτει ο δήμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Κύρια ανησυχία της δημοτικής αρχής είναι ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, και εάν δεν υπάρξει συνδρομή από έκτακτο προσωπικό, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε “έμφραγμα”.

Τέσσερα, όλα κι όλα, τα μηχανήματα που έχει στον “στόλο” του το νησί, και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται “αλατιέρα”. Οδηγοί των οχημάτων αυτών είναι…όσοι μπορούν!

Ο αντιδήμαρχος, ένας υδραυλικός, τρεις εργάτες καθαριότητας, 1-2 ηλεκτρολόγοι, και οι οδηγοί της δημοτικής συγκοινωνίας είναι ό,τι διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό ο δήμος και όλοι τους βρίσκονται όπου χρειάζεται για να μείνει ανοιχτό, τουλάχιστον το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού.

Υπάρχουν, πάντως, κατοικίες εκτός οικισμών που παραμένουν αποκλεισμένες, βλάβες υδροδότησης που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω αδυναμίας αποδέσμευσης του ενός και μόνο υδραυλικού από το εκχιονιστικό έργο. Στους εκχιονισμούς συμμετέχει, ως χειριστής, 16 ώρες το 24ωρο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, και ο αντιδήμαρχος Σαμοθράκης.

Μέλημα του δήμου είναι να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν στη λειτουργία και πρόσβαση σε υπηρεσίες, κατοικίες, επιχειρήσεις και ποιμνιοστάσια, ωστόσο, το τελευταίο τετραήμερο “έφερε στα όριά τους ανθρώπους και εξοπλισμό”, αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας, χωρίς να κρύβει την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του για την “παντελή έλλειψη υποστήριξης”. Είναι προφανές ότι και ο ένας χειριστής που έχει διαθέσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για τον χειρισμό ενός μισθωμένου μηχανήματος, το οποίο κινείται μόνο στο επαρχιακό δίκτυο, δεν είναι αρκετή ενίσχυση σε περίοδο αυξημένων αναγκών.

Επιπλέον, με τα οικονομικά του στο ναδίρ, ο δήμος Σαμοθράκης εκφράζει ανησυχία και για τις πρόσθετες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων, “οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες και η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική”.

Καταλήγοντας, ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι “για την ακριτική, νησιωτική και συνάμα ορεινή Σαμοθράκη η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη και προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο η διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και η απουσία ενισχύσεων καταπονούν το σύστημα, το οποίο αδυνατεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για την δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών και χειριστών αλλά και για την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων».

http://e-vertigo.gr/