Τα μαχαίρια βγήκαν μεταξύ των πανεπιστημίων, λόγω των προτάσεων για ίδρυση νέων τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, μετά το κοινό ανακοινωθέν των Τμημάτων Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου κατά της πρότασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ να ιδρυθεί Τμήμα Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, ο κοσμήτορας της Σχολής Μιχάλης Σπουρδαλάκης απάντησε ότι «η σχετική πρόταση και απόφαση του ΕΚΠΑ έχει λάβει υπόψη τις ακαδημαϊκές ανάγκες της περαιτέρω ανάπτυξης σχολής.

Αυτός είναι ο λόγος που το αίτημα συνοδεύεται από τις υλικές και διοικητικές προϋποθέσεις για επιτυχή υλοποίησή του, όπως η μη αύξηση του συνολικού αριθμού εισακτέων στη σχολή και η περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών για τα προγράμματα σπουδών της σχολής. Οι αντιδράσεις εδράζονται σε φόβους όπως η πιθανή γεωμετρική αύξηση των πτυχιούχων, κίνδυνοι κλεισίματος των υπαρχόντων τμημάτων κ.ά. Φόβοι που δεν έχουν καμία απολύτως βάση, όπως άλλωστε έχει δείξει και αντίστοιχη σχετική εμπειρία: η ίδρυση και ανάπτυξη τεσσάρων τμημάτων πολιτικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια βοήθησε τον κλάδο και βελτίωσε εντυπωσιακά τη διεθνή προβολή των σχετικών σχολών. Το τελευταίο παράδειγμα και άλλα πολλά αντίστοιχα, είναι ο λόγος που ήδη η ευρύτερη κοινότητα και φορέων κοινωνιολόγων και κοινωνικών επιστημόνων βλέπει την πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ ως μια ευκαιρία θετικής προοπτικής της κοινωνιολογίας και των κοινωνικών επιστημών στη χώρα».

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Αντιδράσεις, πάντως, υπάρχουν και για την πρόταση για τμήμα Φυσικοθεραπείας στο . «Η ίδρυση ενός επιπλέον τμήματος Φυσικοθεραπείας θα προκαλέσει αυξημένη ροή φοιτητών Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και προβλήματα στα περιφερειακά τμήματα. Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των αποφοίτων που θα προκύψει θα εκτοξεύσει την υπάρχουσα ανεργία των φυσικοθεραπευτών», λένε οι πρόεδροι των τμημάτων Φυσικοθεραπείας σε Παν. Δυτικής Αττικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. «Δεν είναι σκοπός ο πληθωρισμός πτυχίων από τη μεριά του ΕΚΠΑ. Ο πληθωρισμός αυτός γίνεται από ΙΕΚ και άλλα ιδρύματα τα οποία παρέχουν φυσικοθεραπευτική εκπαίδευση, όπου διδάσκουν άτομα χωρίς διδακτορικό, χωρίς εργαστήρια και χωρίς να τηρείται μια αποδεκτή αναλογία μέλους ΔΕΠ προς φοιτητές. Το ΕΚΠΑ στοχεύει να αναλάβει μέρος των φοιτητών οι οποίοι εισέρχονται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να τους παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είναι μέσα στα 150 καλύτερα τμήματα στον κόσμο με πλειάδα δημοσιεύσεων στην ασκησιακή πρόληψη και αποκατάσταση. Αξιο αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο ΕΚΠΑ είναι ότι το 26% από τους 23 διδάσκοντες στα τμήματα Φυσικοθεραπείας Νοτίου Ελλάδας είναι κάτοχοι διδακτορικού από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ», απάντησε ο κοσμήτορας της σχολής Νίκος Γελαδάς σύμφωνα με την Καθημερινή.