Στα ΕΠΑΛ Ηλείας ο Δ. Μπαξεβανάκης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/04/2017 - 10:15 | Author: Newsroom

Συνάντηση με τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. της Ηλείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας του μεταλυκειακού έτους, είχε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Πύργου, όπου υλοποιείται το «πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας» και συνομίλησε με τους μαθητευόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους εκ μέρους του νοσοκομείου.

 

Ο υφυπουργός άκουσε με ικανοποίηση την «ιδιαίτερα θετική εμπειρία που μετέφεραν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου αυτού θεσμού, που φιλοδοξεί να δώσει μια εναλλακτική εργασιακή προοπτική στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ».

Ο ίδιος, μίλησε εκτενώς για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», που στόχο έχει «να προσφέρει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας».

Ήδη 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Ο Δ.Μπαξεβανάκης επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, ηλικίας 18-24 ετών.

β) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

γ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ μία φορά την εβδομάδα.

δ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.

ε) με τη συμμετοχή και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Loading...
  • europalso

    ideascentral