Έκκληση προς την Πολιτεία για να προστατεύσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας από την υποχρηματοδότησή του απευθύνουν οι πρυτανικές αρχές του.

Ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Ι. Γκόλιας και τα υπόλοιπα μέλη των πρυτανικών του αρχών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ζήτησαν από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής του (τουλάχιστον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού). Με το δεδομένο δε ότι πλήττονται ήδη βασικές λειτουργίας του ΕΜΠ από τη χρόνια υποχρηματοδότησή του, ζήτησαν ο προϋπολογισμός του να προστατευθεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές.
«Σε διαφορετική περίπτωση το ίδρυμα σύντομα οδηγείται σε αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του αλλά και τη θέση που το ίδρυμα με προσπάθειες δεκαετιών έχει κατακτήσει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόλιας.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με στόχο να ενημερώσουν την κοινή γνώμη οι υπεύθυνοι για τη διοίκηση του Ιδρύματος για τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργεί το ΕΜΠ.
Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι η συνεχής μείωση του τακτικού προϋπολογισμού έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία το ίδρυμα δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του ενώ σε κατάσταση πραγματικά οριακή έχουν πλέον φθάσει πολλές από τις λειτουργίες του.
Μάλιστα, οι συνεχώς μειούμενες οικονομικές επιχορηγήσεις από την Πολιτεία προς το ΕΜΠ από το 2009 ως σήμερα οδηγούν στα παρακάτων συμπεράσματα:
● Η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα είναι περίπου το 30% εκείνης του 2009. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η επιχορήγηση για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, όταν μάλιστα τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί στο 80% κατά την ίδια περίοδο.
● Η επιχορήγηση για σίτιση παραμένει σταθερή κατά την τελευταία πενταετία, όταν ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35% κατά την περίοδο αυτή.
● Η επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου το 13% εκείνης του 2009 (1.175.000 για το 2016) και δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα έξοδα αξιοπρεπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων, που εκτιμούνται σε τουλάχιστον 2.500.000 ετησίως.
Τέλος τα πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρισμός κ.λπ.) είναι πλέον το 130% του προϋπολογισμού παρά την ύστερα από προσπάθειες μείωσή τους σε απόλυτες τιμές.