Από μυοσκελετικά προβλήματα πάσχει το 34% των μαθητών της Πάτρας ηλικίας 12 ετών. Επικρατέστερη πάθηση είναι η σκολίωση, που… απαντά σε ποσοστό 12% σε σύνολο 700 περίπου μαθητών από 23 σχολεία της πόλης. Τα παιδιά εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης που διεξάγει η Περιφερειακή Διεύθυνση Αχαΐας και η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 20% αντιμετωπίζει προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Το θετικό είναι ότι η περιοχή μας εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών καθώς ξεπερνούν το 97% παρά το αντιεμβολιαστικό κίνημα που εξαπλώνεται συνεχώς.

Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. Μάλιστα τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν και στο European Journal of Pediatrics ένα από τα μεγαλύτερα Παιδιατρικά Περιοδικά Παγκόσμια.

Η μελέτη γίνεται σε τόσο εκτεταμένο επίπεδο, για πρώτη φορά πανελλαδικά συνδυάζοντας την εξέταση πολλών παραμέτρων ταυτόχρονα, που οδηγούν σε ανεύρεση προβλημάτων από το μυοσκελετικό, το αναπνευστικό σύστημα, το ενδοκρινολογικό, το καρδιαγγειακό Σύστημα, καθώς και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Η παρουσίαση των ευρημάτων στον Πανευρωπαϊκό Συνέδριο έγινε από τον παιδίατρο της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Ιωάννη Γιαννακόπουλο ενώ την ομάδα που διενεργεί την μελέτη απαρτίζουν οι γιατροί και εκπαιδευτικοί Ελένη Παπαχατζή, Σωτήριος Φούζας, Αρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Τσιρώνης, Γιάννης Αναστασόπουλος, Ειρήνη Χριστοπούλου. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής και Διευθυντής της πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Γαβριήλ Δημητρίου.