Συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου – Μη τρώμε και «κουτόχορτο»…

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/08/2014 - 15:33 | Author: Newsroom

Του Γιώργου Μακράκη*

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της Τρόικα ελέω Μνημονίου έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου (συγχωνεύσεις-καταργήσεις, αδιοριστία, υποχρηματοδότηση κ.ά.

).

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως η μεγάλη κατηφόρα για τη Δημόσια Εκπαίδευση ξεκίνησε όταν στο τιμόνι του Υπουργείου ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε συνδυασμό με τις τότε περικοπές του 1ου Μνημονίου.

Η πολιτική όμως της Διαμαντοπούλου (μη ξεχνάμε πως «κορυφαία» συνδικαλιστικά στελέχη τότε την «προστάτευαν») για τους αναπληρωτές -παύση προσμέτρησης προϋπηρεσίας και μοριοδότησης- πέτυχε μακροπρόθεσμα για τη συγκυβέρνηση την «εσωτερική κόντρα» μεταξύ των συναδέλφων για το ποιος θα ευνοηθεί σε ατομικό επίπεδο από τις αλλαγές που προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας στον πίνακα προϋπηρεσίας και στη μοριοδότηση. Γεγονός που τείνει να ξεχνάμε ένα από τα βασικότερα αιτήματα του Κλάδου: Μόνιμοι διορισμοί στα οργανικά κενά των σχολείων.

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ατομική αξιολόγηση, η οποία προωθείται κατά γράμμα από τον κ. Λοβέρδο και που σίγουρα θα φέρει αναταραχή στα σχολεία. Η διάλυση της ενότητας και της ομοψυχίας του Κλάδου είναι βασικός τους σκοπός. Πέρα από το δυστύχημα των μνημονιακών δεσμεύσεων και των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Εκπαίδευση έχουμε την ατυχία να έχουμε Υπουργό έναν φιλόδοξο τύπο που θέλεις διακαώς να γίνεις πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, θα «παίξει» με την Εκπαίδευση, θα «παίξει» μαζί μας.

Μεγάλα πάλι τα διλήμματα από τον Σεπτέμβρη στα σχολεία: ενότητα ή επικράτηση ατομικισμού ελέω αξιολόγησης, σιωπή ή αγώνας ελέω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο, φόβος ή αντίσταση απέναντι στην τρομοκρατία του πειθαρχικού κώδικα που οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων.

Μην τρώμε λοιπόν κουτόχορτο καθώς η πολιτική τους είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει όσο βρίσκονται στην εξουσία.

Υ.Γ: Πάγια τακτική τους είναι να προσπαθούν να ρίξουν τον ένα κλάδο εκπαιδευτικών ενάντια στον άλλο τάζοντάς του φρούδες ελπίδες και η συλλογική απάντηση μας θα πρέπει να είναι… Καλό αγώνα από Σεπτέμβρη μέσα κι έξω από τα σχολεία…

* Ο κ. Γιώργος Μακράκης είναι δάσκαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Δ. Θεοτοκόπουλος

e-mesara.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral