Συντονισμένη προσπάθεια για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/03/2015 - 15:56 | Author: Newsroom

Πρωτοβουλίες κατά του σχολικού εκφοβισμού προωθεί το Υπουργείο Παιδείας Πρωτοβουλίες κατά του σχολικού εκφοβισμού σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την υπόθεση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μιλώντας στο STAR ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι ο Βαγγέλης είναι το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά.

“Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με όλα τα πρόσφορα μέσα”, είπε ο υπουργός και εξήγγειλε διαλέξεις, σεμινάρια και πρωτοβουλίες των παιδιών για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, “σχολείο σχολείο, τάξη τάξη, βαθμίδα βαθμίδα”, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα ήθελε να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε κάθε σχολείο και το προσπαθεί αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη.

Επιμόρφωση, ομάδες δράσεις, κινητή ομάδα παρέμβασης

Τη δέσμευσή του υπουργείου Παιδείας ότι θα πράξει παν το δυνατό για να εκλείψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας με γραπτή του δήλωση το βράδυ της Κυριακής για το θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Ευάγγελου Γιακουμάκη που αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του σχολικού εκφοβισμού.

«Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με όλα τα σχολεία της χώρας, κάθε βαθμίδας και κάθε κατεύθυνσης, πενθούν μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους οικείους του. Η εμπέδωση της δημοκρατικής παιδείας παντού είναι ειδική ευθύνη και αναγνωρίζουμε πλήρως το βάρος της» αναφέρει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Υπουργείου Παιδείας σε δείγμα 41.422 μαθητών. Σχεδόν το 35% των μαθητών έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ενώ το 34,01% έδωσε θετική απάντηση στην ερώτηση αν έχει ασκήσει βία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,08%) πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου ενώ στην ερώτηση “πότε έγινε το περιστατικό”, δόθηκαν οι απαντήσεις: Στο διάλειμμα 57,89%, στην εκδρομή 13,93% και στην κατάληψη 3,29%.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ την Πράξη «Μηχανισμός Άμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» με δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδικού και του Εφήβου Αθηνών (ΕΨΥΠΕ).

Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού άμεσης παρέμβασης και ταυτόχρονης εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που θα συγκροτείται από τις ακόλουθες δράσεις:

Δράση 1: Λειτουργία Κινητής Μονάδας Παρέμβασης

Η Κινητή Μονάδα παρέχει τις υπηρεσίες της επί τόπου εφ’ όσον κάποιο περιστατικό ακραίας μορφής εκφοβισμού ή βίας, σημειωθεί στο σχολικό χώρο. Επιπλέον, η ομάδα Παρέμβασης στην κρίση, στα πλαίσια της πρωτογενούς πρόληψης, αναλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων για τον σχολικό εκφοβισμό και τη διαχείρισή του.

Η Κινητή Μονάδα Παρέµβασης προβλέπεται ότι θα είναι στελεχωµένη µε εξειδικευµένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους εξειδικευµένους επιστήµονες (κατ’ ανώτατον 10 άτοµα) και θα οργανωθεί έτσι ώστε να µπορεί να παρεµβαίνει πανελλαδικά, µε την αποστολή κλιµακίων της σε όλη την Ελλάδα και η οποία παράλληλα µε την ετοιµότητα παρέµβασης που θα διαθέτει, θα διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς και γονείς (ενδεχοµένως σε συνέργεια µε προγράµµατα συµβουλευτικής γονέων/οικογένειας που διοργανώνονται από φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, Πολιτισµού και Αθλητισµού).

Δράση 2: Λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης

Στην Υπηρεσία (τ.γ.11130) οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται για θέματα ψυχικής υγείας των μαθητών τους καθώς και περιστατικά εκφοβισμού και βίας μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, παιδιά και έφηβοι μπορούν χωρίς κόστος να έχουν υποστήριξη και συμβουλευτική για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί στην υπάρχουσα ειδική τηλεφωνική γραμμή της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Δράση 3: Διαδικτυακή Συμβουλευτική για εφήβους και εκπαιδευτικούς

Επρόκειτο να υλοποιηθεί σε πιλοτική μορφή λειτουργίας μια πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης για εκπαιδευτικούς και εφήβους μαθητές (μεταξύ 16-19 ετών). Η δράση δεν θα υλοποιηθεί, εκτός προπαρασκευαστικών ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, λόγω δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού

Ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου ενημέρωσης, επιμόρφωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού

Επίσης το υπουργείο Παιδείας για το 2014-15 υλοποιεί τις Πράξεις «Ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου ενημέρωσης, επιμόρφωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού» οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού (ΣΒΕ).

Οι Πράξεις έχουν στόχο να συμβάλλουν στην πρόληψη της ΣΒΕ μέσω α) προώθησης εξειδικευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και β) επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών.

Στα πλαίσια αυτά θα δημιουργούνταν σε κάθε σχολείο Ομάδα Δράσης Πρόληψης αποτελούμενη από 2 εκπαιδευτικούς που θα είχε την ευθύνη εφαρμογής δράσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας ενώ μεταξύ των άλλων θα βοηθούσε στη διεξαγωγή εκτιμήσεων για τον καθορισμό της συχνότητας του φαινομένου της σχολικής βίας, του τρόπου και του τόπου εμφάνισής του , του τρόπου αλληλεπίδρασης των μαθητών και των ενηλίκων (εκπαιδευτικοί, γονείς) και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του, μέσω εργαλείων έρευνας.

ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Εκτός από το υπουργείο Παιδείας και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ έχει διοργανώσει σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για τη Σχολική Βία και την Παραβατικότητα.

Καλόγηρος Βασίλειος, newsbeast.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral