Συντάξεις με τη λογική “Ποιός ζει ποιός πεθαίνει”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/10/2015 - 21:35 | Author: Newsroom

Στο Φύλλο της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα νέα, αυξημένα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας.

Με την απόφαση, ενεργοποιείται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τα όρια ηλικίας να αυξάνονται, κατά περίπτωση, ακόμη και κατά 17 έτη.

Πρόκειται για την σταδιακή αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που αφορά όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του τρίτου Μνημονίου (Ν. 4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά, έως την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να εναρμονιστούν με το νέο όριο ηλικίας που διαμορφώνεται στα 67 ή στα 62 με την απαραίτητη προϋπόθεση της συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 18η Αυγούστου. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν επηρεάζονται και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Όσοι όμως δεν θεμελίωσαν δικαίωμα για σύνταξη στις 18 Αυγούστου, θα διαπιστώσουν αύξηση στο όριο ηλικίας. Το χρονικό διάστημα που θα προστεθεί, προκύπτει μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύονται στην απόφαση.

Ανατροπή-σοκ κρύβει η τελική υπουργική απόφαση για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής η πλευρά των δανειστών άλλαξε το αρχικό σχέδιο καταργώντας ουσιαστικά την έξοδο με 10.000 ημέρες ασφάλισης από το ΙΚΑ σε ηλικίες πριν από το 67ο έτος!
Με την ξαφνική αυτή αλλαγή τα όρια ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που συνταξιοδοτούνταν με 10.000 ημέρες ασφάλισης μεταβάλλονται επί το δυσμενέστερον καθώς αυξάνονται επιπλέον κατά 15 μήνες ως και 8,5 χρόνια.
Αν δεν γινόταν η παρέμβαση, η αύξηση στα όρια ηλικίας θα ήταν αισθητά μικρότερη και κυρίως οι γυναίκες θα επιβαρύνονταν από 5 μήνες έως 5 χρόνια.
Η ανατροπή αποκαλύπτεται όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στο τελικό κείμενο που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ όπου στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι ο πίνακας που έχει ως όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος αφορά σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.
Στο αρχικό σχέδιο όμως της υπουργικής απόφασης που είχε διαρρεύσει το υπουργείο Εργασίας στην ίδια παράγραφο (4) του ίδιου άρθρου (1) αναφερόταν ότι στα όρια ηλικίας που αυξάνονται σταδιακά στα 62 για πλήρη σύνταξη υπάγονται όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν τουλάχιστον 35 έτη (ή 10.500 ημέρες) μέχρι το 2012 θα πάνε υποχρεωτικά με τα όρια ηλικίας του πίνακα για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και όχι με τον πίνακα για το 62ο έτος.

Loading...
  • europalso

    ideascentral