Συνέδριο για τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού στην Ελλάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/05/2015 - 11:59 | Author: Newsroom

Συνέδριο για τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού στην Εκπαίδευση

O χώρος της Εκπαίδευσης αποτελεί για την Ελλάδα ένα από τα κυριότερα σημεία εφαρμογής και χρήσης του ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα, όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου για το ελεύθερο λογισμικό στην Εκπαίδευση που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος, Δημήτρης Κυριακός, το ελεύθερο λογισμικό θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Γερμανίας χρησιμοποιούν το ελεύθερο λογισμικό. Στην Αγγλία έχει παρθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί το ελεύθερο λογισμικό σε όλο το Δημόσιο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μιλώντας για την εξέλιξη της πληροφορικής και της χρήσης νέων τεχνολογιών υποστήριξε ότι «ζούμε μια παγκόσμια επανάσταση», ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «στην Ελλάδα με την κρίση που περνάει σήμερα η χώρα, το ελεύθερο λογισμικό είναι ιδανικό για χρήση από το Δημόσιο, φορείς και υπηρεσίες. Είναι καιρός η Ελλάδα να προχωρήσει σε χρήση των τεχνολογιών ελεύθερου λογισμικού και λογισμού ανοικτού κώδικα και αυτό είναι το αναγκαίο καλό», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο των Χανίων, το ελεύθερο λογισμικό έχει το πλεονέκτημα ότι στηρίζεται από μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων, δεν έχει κόστος, ενώ πλέον υπάρχουν υλικό και εξειδικευμένες εφαρμογές που είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτές του κλειστού λογισμικού.

Η πρόοδος της τεχνολογίας θα φέρει σύντομα και τα ανοικτά δεδομένα, τονίστηκε επίσης κατά τις εργασίες του συνεδρίου. Την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου έχει ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Δυτικής Κρήτης, Γιώργος Γώγουλος, που μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «η χρήση του ελεύθερου λογισμικού ανοίγει νέες προοπτικές στην τεχνολογία και παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου των Χανίων θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες ομιλίες ενώ οργανώνονται και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Loading...
  • europalso

    ideascentral