H οικονομική κρίση των ευρωπαϊκών χωρών, τα φοιτητικά προγράμματα κινητικότητας και η αύξηση της ανεργίας στο τραπέζι

Η γενικευμένη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και η ανάγκη να βοηθηθούν τα πανεπιστήμια της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να συνεχιστούν οι ανταλλαγές φοιτητών και διδακτικού προσωπικού ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη Συνδιάσκεψη Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) για την ανώτατη εκπαίδευση την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Η συνάντηση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια από τους εθνικούς οργανισμούς διεθνών ανταλλαγών και υποτροφιών των μεγάλων χωρών, όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, παράλληλα με τη σύνοδο των G7.
Συζητούνται δε κάθε φορά θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, κινητικότητας και ανταλλαγών φοιτητών και εξετάζονται νέες προσεγγίσεις, καινοτόμα σχέδια και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συγκρούσεις.
Η συνδιάσκεψη διοργανώθηκε εφέτος από τη γερμανική DAAD στο Βερολίνο με θέμα: «Διεθνής συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Γέφυρες στη διάρκεια των κρίσεων».
Συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί ανταλλαγών, όπως το Institute of International Education (IIE), υπό την ομπρέλα του οποίου δραστηριοποιείται το γνωστό στη χώρα μας ίδρυμα υποτροφιών Fullbright, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Japan Student Services Organization, που διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για υποτροφίες και κινητικότητα φοιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η χώρα μας φυσικά δεν ανήκει στις G7, αλλά έδωσε το παρών μέσω της προέδρου του δικού μας Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αναπληρώτριας καθηγήτριας κυρίας Εφη Μπάσδρα. Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση κρίσεων σε επίπεδο ακαδημαϊκής συνεργασίας και κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού για όλον τον πλανήτη. Αλλωστε το αμερικανικό IIE από το 1919 έχει βοηθήσει χιλιάδες υποτρόφους παγκόσμια, 68 από τους οποίους έχουν λάβει βραβεία Νομπέλ.
Στην εφετινή συνδιάσκεψη ένα σκέλος των συζητήσεων αφορούσε την οικονομική και πολιτική κρίση των ευρωπαϊκών χωρών, τα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και την αύξηση της ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα κινητικότητας, όπως το περίφημο Erasmus+, σαφώς και αποτελούν μία από τις πιο πετυχημένες πολιτικές της ΕΕ, εν τούτοις σε χώρες όπως η δική μας στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορεί να λειτουργήσουν ετεροβαρώς, ενδυναμώνοντας το φαινόμενο «brain drain».
Στην ομιλία της η κυρία Μπάσδρα αναφέρθηκε στα προγράμματα υποτροφιών που λειτουργούν στη χώρα μας αλλά και στη συνεργασία της DAAD με το ΙΚΥ. «Ηταν πολύ σημαντικό να ακουστεί στη διεθνή αυτή συνδιάσκεψη στο υψηλότερο επίπεδο και η δική μας φωνή για πρώτη φορά. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για τη λήψη των σωστών αποφάσεων για το κοινό όφελος και το κοινό καλό» είπε η κυρία Μπάσδρα.
Η πανηγυρική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Steimeir, της υπουργού Παιδείας και Ερευνας του ομόσπονδου κρατιδίου κυρίας Quennet-Thielen, πολιτικών, ακαδημαϊκών, καθηγητών πανεπιστημίου και διεθνών αποφοίτων της DAAD.